Minister van Cultuur Joke Schauvliege condoleert nabestaanden Ivo Mechels

BRUSSEL – Minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft zondagavond de nabestaanden van Ivo Mechels getelefoneerd om haar warmste gevoelens van medeleven te betuigen. Vermoedelijk wilde ze de familie van de zopas overleden auteur Ivo Michiels condoleren.

Mechels zat gewoon naar 'Deadline 14/10' te kijken terwijl Schauvliege zijn zoon condoleerde. (Foto: twitter)
Mechels zat gewoon naar ‘Deadline 14/10’ te kijken terwijl Schauvliege zijn zoon condoleerde. (Foto: twitter)

Afgelopen weekend is in het Franse Le Baroux de Vlaamse schrijver Ivo Michiels (89) overleden. Hij verwierf vooral naam en faam met zijn experimentele romans, zoals Het Boek Alfa, verplichte kost in tal van middelbare scholen. Aangezien zijn werk heel veel heeft betekend voor de Nederlandstalige literatuur, vond Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) het niet meer dan fatsoenlijk om de familie onmiddellijk te condoleren. Maar daar liep het grondig mis.

Omstreeks 21.15 uur werd de familie-Mechels opgeschrikt door een laat en onverwacht telefoontje. Groot was de verbazing van Pieter (22), Ivo Mechels’ oudste zoon, toen hij plots de minister van Cultuur aan de lijn had. “Ik nam op en werd onmiddellijk begroet door iemand die zegde dat ze Joke Schauvliege was”, getuigt Pieter. “Nu, mijn pa komt via zijn job wel vaker in contact met excellenties (Ivo Mechels is de woordvoerder van de consumentenbond Test-Aankoop, nvdr.), dus ik dacht, dat zal wel voor hem zijn. Ik wilde aanstalten maken om hem door te geven, maar ze begon me haast onmiddellijk te condoleren met de dood van mijn vader. ‘Hoe, onze pa zit hier gewoon in de zetel naar Deadline 14/10  te kijken?’, zei ik, maar dat scheen haar niet te hinderen.”

Het Boek Alva

“Je vader maakte beeldhouwwerken die soms op de ziel blijven trappen”, vervolgde de minister volgens Pieter. “Vooral zijn meesterwerk Het Boek Alva, een prachtig objet trouvé over de moeilijke omstandigheden waarin de luchtgeuzen destijds moesten opboksen tegen de Portugese overheersing, zullen vele generaties zich steevast blijven herinneren.”

Intussen is men zich op het kabinet van de Cultuurminister bewust van de pijnlijke blunder. In een persbericht tracht Schauvliege de schade te herstellen. “In het heetst van de strijd maakt men soms fouten. Zeker op een zondagavond, zonder kabinetsmedewerkers in de buurt om even Wikipedia te raadplegen. Toch wil ik langs deze weg de nabestaanden van de echte Ivo Michiels veel sterkte wensen. Zijn keuze om aan de zijde van de kleine consument te blijven strijden tegen grote multinationals, was zeker niet de gemakkelijkste. Maar de familie kan zich troosten met de gedachte dat duizenden lezers van Test-Aankoop veel aan zijn voortdurende inspanningen hebben gehad.”

2 reacties op "Minister van Cultuur Joke Schauvliege condoleert nabestaanden Ivo Mechels"

Laat een reactie achter