Exportslachthuis Tielt wordt halal-abattoir

TIELT – Het Exportslachthuis van de Degra Group in Tielt gaat binnenkort terug open als halal-abattoir. Het slachthuis mikt op gelovigen die hun dieren wettelijk en dus verdoofd willen slachten, maar toch nog net genoeg laten afzien om helemaal in overeenstemming te zijn met de religieuze voorschriften. 

Het joodse schaapje Schmel (drie weken) beslist liever zelf hoe hij om het leven wordt gebracht.

Het zogenaamde ‘horrorslachthuis’ moest vorige week de deuren sluiten nadat dierenrechtenbeweging Animal Rights beelden naar buiten had gebracht van grove wantoestanden op de slachtvloer. Maar ceo Thomas De Roover De Brauwer ziet nieuwe opportuniteiten dankzij de goedkeuring van het verbod op onverdoofd slachten. “Wij hebben alle faciliteiten in huis om dieren verdoofd te slachten, maar we kunnen moslims of joden ook zwart op wit garandéren dat hun dieren genoeg pijn lijden voor ze sterven om in overeenstemming te zijn met welk dogma dan ook.”

Intussen klinkt ook bij joodse en islamitische schapen de kritiek op het verbod op onverdoofd slachten steeds luider. “Dit verbod is een verregaande inperking op de vrijheid van kleinvee”, argumenteert juriste Rachida Lamrabet, die een groepsgeding voorbereidt tegen de minister van Dierenwelzijn (Ben Weyts, N-VA). “Orthodoxe schapen willen niet deelnemen aan de samenleving. Ze hebben weinig interesse in dit leven, ze leven voor het hiernamaals. Die overtuiging moet je respecteren, zolang ze andermans vrijheden niet in het gedrang brengt”, aldus Lamrabet.

Pin in mijn voorhoofd

Shmel, een joods lammetje van drie weken oud, is blij dat Lamrabet het voor hem opneemt. “Makke lammetjes zoals wij worden steevast buiten de discussie gehouden. Het is niet koosjer dat het altijd oude mannen zijn die over ons lot beslissen. Maar ik vind dat ik zelf moet mogen beslissen hoe ik gedood wil worden”, blaat Shmel. “Of het nu met een pin in mijn voorhoofd is nadat ik het bewustzijn ben verloren door een elektroshock, door dood te bloeden na het oversnijden van de halsslagader, of van ouderdom, omringd door mijn familie, nadat ik vele jaren op een malse weide heb doorgebracht.”

3 reacties op "Exportslachthuis Tielt wordt halal-abattoir"

  1. Onverwachte tip vanuit de culinaire sector: “Laat ons die arme schapen gewoon doodmarineren, De natuurlijke bedwelming verhoogt zelfs het schaapsgeluksgevoel” Het enige schaaponterende zou dan nog de volledige scheerbeurt zijn vóór het marinadebad, maar een eerste sensibiliseringscampagne werd al opgestart door shaapia4belgium: “Wens je geen zwijn te zijn, doe dan die bikinilijn!”

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter