Commissieleden Binnenlandse Zaken krijgen GAS-boete voor slordig wetgevend werk

BRUSSEL – De volksvertegenwoordigers die deel uitmaken van de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden hebben een GAS-boete gekregen. Slordig wetgevend werk zou aan de basis van de sanctie liggen.

Commissievoorzitter Siegfried Bracke vindt een boete ongehoord: 'Die ambtenaar is rechter én partij.' (Foto: Paul Van Welden, Wikimedia Commons)
Commissievoorzitter Siegfried Bracke vindt een boete ongehoord: ‘Die ambtenaar is rechter én partij.’ (Foto: Paul Van Welden, Wikimedia Commons)

Een Brusselse GAS-ambtenaar stelde woensdag vast dat de leden van de Kamercommissie een samenscholingsverbod schendden. “Er was duidelijk iets op til. Een man of twintig was iets in een achterkamer aan het bekonkelfoezen waarvan ik het arbitraire vermoeden had dat het wel eens voor grote maatschappelijke overlast zou kunnen zorgen.Dat zag ik even nadien ook bevestigd: ze waren de GAS-wet aan het verstrengen, iets waar heel wat buurtbewoners nog last van zullen ondervinden. Voor dat slordig wetgevend werk kon ik dus niet anders dan hen allen de maximumboete uitschrijven. Ironisch genoeg, zo heb ik later in de krant gelezen, hadden diezelfde mensen net beslist om die op te trekken tot 350 euro. Tja, dura lex, sed lex.”

Met die Latijnse platitude namen de commissieleden echter geen genoegen. “Wat wij hier meemaken is ongehoord”, schreeuwt commissievoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zijn onschuld uit. “Die GAS-ambtenaar is tegelijkertijd rechter en partij. Dat is een grove aanfluiting van de scheiding der machten! En aangezien de beslissing van die ambtenaar amper tegensprekelijk is, een schending van de rechten van de verdediging bovendien!”

Vooral die vermeende willekeur schiet de commissieleden in het verkeerde keelgat. “Overlast is zo’n ruim begrip dat ons slordig wetgevend werk daar inderdaad kan onder vallen”, bevestigt Peter Vanvelthoven (SP.A) “Ik heb tegen gestemd, maar overtuig daar die GAS-ambtenaar maar eens van”, vervolgt Eric Jadot (Groen-Ecolo). “Die hele wet zit zo krakkemikkig in mekaar dat ik maar heel moeilijk protest kan aantekenen.”

Ook commissielid Stefaan De Clerck (CD&V) is woedend. “Als jurist en voormalig minister van Justitie heb ik ernstige vragen bij dit soort standrechtelijke procedures. Wij gaan hiertegen in beroep – tot aan het Hof voor de Rechten van de Mens als het moet. Ik maak me sterk dat we een goede zaak hebben: die hele GAS-wetgeving hangt met haken en ogen aan elkaar. En wij kunnen het hier weten, want we hebben ze mee goedgekeurd.”

Onschendbaarheid

Zo ver hoeft het volgens commissielid Bart Somers (Open Vld) niet eens te komen. “Buiten het feit dat een boete van 350 euro voor mensen met ons loon niet echt ontradend werkt, is er nog altijd onze parlementaire onschendbaarheid. Jean-Marie De Decker (LDD), ja, die zou zich zorgen moeten beginnen maken.

4 reacties op "Commissieleden Binnenlandse Zaken krijgen GAS-boete voor slordig wetgevend werk"

  1. ja patat diene groenen wil der zich weer vantussen muizen tis attijd iet met die mannen en zeker un vrouwen en de sossen ook vaneigens en wie dagge nie oort zijn men vrinden vant blok want die zen veel rapper kontent aster achter un gat gezeeten wort want ze zen da gewoon

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter