Belgische amokmakers betogen: ‘kunnen niet meer concurreren met goedkope amok uit buitenland’

BRUSSEL – Het Algemeen Vakverbond van Belgische Amokmakers komt vandaag op straat in Brussel om te protesteren tegen de invoer van goedkope amok uit het buitenland. De zogenaamde ‘Mars tegen Marrakesh’ gaat door aan het Schumanplein.

Zo’n 5000 ambachtelijke amokmakers bliezen verzamelen op het Schumanplein.

Dries Van Langenhove, een jonge ondernemer die recent zijn eigen amokfabriek uit de grond heeft gestampt, is een van de bezielers van de betoging. “Wij produceren authentieke, Vlaamse amok op grootmoeders wijze, maar daarmee kunnen we helaas amper concurreren tegen de goedkope amok die ons vanuit het buitenland overspoelt”, aldus Van Langenhove.

“Om onze high end amok te maken, heb je immers een bepaald startkapitaal nodig. Onze ouders moeten al gauw het zakgeld van een hele week neertellen voor onze werkkledij, terwijl je zo’n geel hesje vaak gewoon gratis ergens bij krijgt. Hoeveel respect heb je dan voor je métier?”, vraagt de jonge ondernemer zich luidop af. “Die buitenlandse amok krijgt bovendien disproportioneel veel media-aandacht, terwijl wij slechts één publi-reportage kregen van minder dan een uur.

De betoging krijgt de steun van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Zoals u weet, ben ik een liefhebber van het product en ik produceer dan ook, in alle bescheidenheid, mijn eigen, ambachtelijke amok. Maar ik zie het misschien iets minder zwartwit dan de sectorgenoten. In Oost-Europa wordt de laatste jaren erg kwalitatieve amok gemaakt, en ik denk dat we daar nog veel van kunnen leren.”

Opmerkelijk: vandaag vindt aan het Noordstation ook een linkse betoging plaats voor de invoer van méér goedkope amok uit het buitenland. “Amok is superlekker en gezond bovendien. Ik zie niet in wat het probleem is”, aldus inititatiefnemer Bopha Nimol van de Cambodjaanse Vereniging van Amokmakers.

 

3 reacties op "Belgische amokmakers betogen: ‘kunnen niet meer concurreren met goedkope amok uit buitenland’"

Laat een reactie achter