Staking lamgelegd door materiaaltekort: stakers staken

BRUSSEL – De aangekondigde staking van spoorvakbond ASTB is vanmiddag al na minder dan een uur opgeschort. De actie, die normaal gesproken zou duren tot donderdagochtend, is lamgelegd door boze stakers. Zij stelden een nijpend tekort vast aan rode plastic jasjes, bier, en brandende tonnen. Hierop gingen zij prompt in staking, en vertrokken rustig naar het werk. Voor de reizigers verloopt alles dus normaal

Voor de reizigers verloopt alles normaal
Voor de reizigers verloopt alles normaal

De kleine, niet-erkende spoorbond ASTB riep vorige week al haar leden op om vandaag het werk neer te leggen. De militanten, die ijveren voor een verbeterde spoorveiligheid, vragen onder meer loonsopslag en betere werkomstandigheden. Om hun eisen kracht bij te zetten, hadden ze deze week een staking gepland.  Algemeen werd gevreesd voor een dagenlange nationale chaos in het treinverkeer, maar een distributiefout gooide roet in het eten van de nochtans ervaren stakers.  Etienne Claeys van de socialistische vakbond CGSP (ACOD) verschaft enige uitleg.

CLAEYS:  “Alles was tot in de puntjes voorbereid; ook de pers en de NMBS-holding waren al ruim op voorhand op de hoogte gebracht van onze plannen. Er kon niks fout lopen.  We zijn dan ook met het volste vertrouwen beginnen staken, maar al van bij aanvang konden we voelen dat er iets niet in de haak was. En inderdaad:  de beloofde standaardvoorzieningen inzake Jupiler, rode vuilniszakken om aan te trekken, en palletten en tonnen om in brand te steken, waren nergens te bespeuren op onze terreinen. Onmiddellijke navraag leerde ons dat de goederen foutief waren gedistribueerd en zijn terechtgekomen op een bedrijventerrein nabij Quiévrain. Bijzonder vervelend, want op deze manier kan er natuurlijk onmogelijk sprake zijn van een staking die naam waardig. Wij hebben het stakingswerk dan ook ogenblikkelijk gestaakt. Dat is er voor de meesten op neergekomen dat ze naar hun werk zijn gegaan.”

Door de staking van de staking is er voor de reizigers dus op geen enkel moment concrete hinder geweest. Al sinds de eerste treinen van vanochtend verloopt alles normaal; verwacht wordt dat dat voor de rest van de week niet anders zal zijn.  De socialistische vakbond laat nog weten in een perscommuniqué “zich volgende keer beter voor te bereiden”.

Laat een reactie achter