Bezoek van Poetin aan België gaat geheel onopgemerkt voorbij

BRUSSEL – Na het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, de Chinese president Xi Jinping en tal van Afrikaanse staatshoofden in de afgelopen week, viel ons land gisteren de eer te beurt om de Russische president Vladimir Poetin te ontvangen. Het bezoek is in tegenstelling tot dat van zijn Amerikaanse en Chinese voorgangers echter onopgemerkt en zonder veel belangstelling verlopen.

Het bezoek van Poetin is onopgemerkt en zonder veel belangstelling verlopen

Poetin arriveerde gisterenmorgen met een gewone, commerciële vlucht in Zaventem. Op het tarmac werd hij dan ook niet opgewacht door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder andere door Koning Filip, premier Elio di Rupo en andere ministers. Eenmaal een ticket voor de trein bemachtigd en de Diabolo-toeslag betaald, kon de president zijn reis verderzetten. Eerste halte van zijn bezoek was het Amerikaans militair kerkhof in Waregem. Niemand van de pers was daarbij in de buurt toegelaten, of ook maar in de buurt, maar volgens een Russisch persbericht dat sinds gisteren 11u op de telex lag, vervulde het bezoek aan de Amerikaanse oorlogsgraven Poetin met ‘een gevoel van immense vreugde en hoop’.

Poetin zette vervolgens zijn reis verder naar het Justus Lipsius-gebouw in de Europese wijk in Brussel. De medewerkster beneden aan het onthaal kon door een misverstand Poetin’s naam echter niet terugvinden in de agenda’s van Europees president Van Rompuy en Commissievoorzitter Barroso. Onder politiebegeleiding werd president Poetin dan ook naar de uitgang geëscorteerd.

Met de metro zakte Poetin zoals gepland af naar het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten Bozar, waar zich echter geen enthousiaste menigte had verzameld om de president te horen spreken. Door een nalatigheid van Bozar was de zaal waarin Poetin zou spreken bovendien al ingenomen voor een lezing over biogassen. Poetin hield zijn minitieus voorbereide speech dan maar op de stoep voor het gebouw. Weinig voorbijgangers besteedden echter aandacht aan de president, aangezien elke inleiding en omkadering ontbrak en de speech volledig in het Russisch was.

Vanmiddag vertrekt de president opnieuw naar Moskou, na niet te hebben gesproken met talloze vertegenwoordigers van Belgische en Europese overheden en de bedrijfswereld. Vanochtend vroeg stond op de agenda echter nog een bezoek aan Mini-Europa. Daarbij werd enige vertraging opgelopen, aangezien de president onvoldoende kleingeld had voorzien om het entreegeld te betalen. Poetin noemde het zelf het absolute hoogtepunt van zijn bezoek, aangezien het hem herinnerde ‘aan de absolute nietigheid van Europa’.

Laat een reactie achter