WK officieel van start met traditionele matracca-dans

SAO PAULO – Het WK voetbal 2014 in Brazilië is gisteren officieel op gang getrapt met een spectaculaire openingsceremonie. In het stadion, maar ook overal in de straten van São Paolo, werd Koning Voetbal uitbundig gevierd met een spektakel van traditionele gezangen en dansen.

De matracca kent een lange traditie in Zuid-Amerika, maar is ook in andere delen van de wereld ongemeen populair.

Duizenden waren in de straten van São Paolo samengekomen om deel te nemen aan de festiviteiten. Traditioneel worden er dan ook uitbundige massadansen in de straten uitgevoerd. Bij één van deze traditionele dansen, de matracca, worden er twee groepen gevormd. De ene groep, verkleed als krijgers, slaat met stokken in op de tweede groep, traditioneel gekleed in lompen. De ingenieuze choreografie van duwen en trekken bereikte een spetterende apotheose met spectaculaire rook- en watereffecten. Tot slot werd de dans dan gevolgd door de even traditionele weemoedige en weeklagende gezangen. De dans ziet er ruw en chaotisch uit, maar is in feite gedurende het voorbije jaar regelmatig ingeoefend. De matracca werd echter enigszins ontsierd door enkele organisatorische blunders. Zo waren de internationale genodigden allemaal in het stadion en dus afwezig op het moment van de matracca, en konden er door een technisch mankement amper videobeelden van worden uitgezonden op de nationale zenders.

De matracca kent een lange traditie in Zuid-Amerika, maar is ook in andere delen van de wereld ongemeen populair. Matracca-virtuozen, zoals Rodney King en Khaled Mohamed Saeed zijn wereldwijd vermaard. De dans zou in Zuid-Amerika zijn ingevoerd door de Spaanse en Portugese kolonisten, maar er wordt ook gezegd dat de Azteken al een soort matracca kenden. De laatste jaren is de matracca wereldwijd aan een opmars bezig, vooral in het Midden-Oosten.

4 reacties op "WK officieel van start met traditionele matracca-dans"

  1. Droog?
   Totdat letterlijk bloed, zweet en tranen uitbreken natuurlijk. Dit spontane proces laat meestal niet erg lang op zich wachten. De Braziliaanse regering heeft trouwens een leuke verwijzing naar het vorige WK bedacht:
   “Doe de Matracca met Neymar en Kaka, beleef een “Mandela” in je eigen favela!”

   Beantwoorden.
 1. Nog even geduld : dan kunnen we deze aktiviteiten bewonderen uitgevoerd door
  “gevoelige, uintelligente, zelfstuderende” robots en dito drones.
  & zelf meespelen !

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter