Mini-Griekenland zegt noodlijdende mini-Europazone vaarwel

LAKEN – Het voortbestaan van mini-Europa is erg onzeker. Na een woelige directievergadering besliste mini-Griekenland eenzijdig om de maatregelen die de rest van het miniatuurpark had aanbevolen, naast zich neer te leggen. Daarmee plaatst mini-Griekenland zich de facto buiten de mini-Europazone.

Mini-Griekenland kreunt onder de opgelegde besparingsmaatregelen.
Mini-Griekenland kreunt onder de opgelegde besparingsmaatregelen.

Het rommelde al langer tussen mini-Griekenland en de rest van mini-Europa. Door de kleinere recette – een gevolg van het dalende bezoekersaantal door de economische crisis – kwam aan het licht dat het Helleense gedeelte van het park fors verlieslatend was. Het enorme personeelsbestand van 25 medewerkers voor vier maquettes werd door de mini-Europese Commissie aangewezen als een van de grootste oorzaken van het mini-Griekse deficit.

“Mini-Griekenland zou zich beter spiegelen aan mini-Duitsland”, vindt Angelo Merckx, districtsmanager van mini-Sleeswijk-Holstein. “Daar heeft men zwaar gerationaliseerd om de huidige problemen de baas te kunnen. Dat we hier desondanks de laagste werkloosheidsgraad van heel mini-Europa kennen, hebben we te danken aan ons systeem van mini-jobs.” Ook mini-België behoort vooralsnog tot de beter leerlingen van de klas. “De bancaire sector kent een kleine opleving dankzij de microkredieten van de mini-Europese Centrale Bank”, weet parkboekhouder Peter Praetje. “Kijk maar naar het minidividend dat minibank KBC zijn aandeelhouders kan aanbieden dankzij de eergisteren bekendgemaakte miniwinst.”

Toen enkele noodzakelijke reparaties aan het mini-Parthenon niet gefinancierd raakten, kon mini-Griekenland niet anders dan aankloppen bij de rest van het park voor steun. Het  moest in ruil daarvoor wel tien managers, vijf conciërges, twee modelbouwers en een tuinman ontslaan. “Het was dat of de hele boel sluiten”, waarschuwt parkdirectrice Nellie Rohn. “Die mini-Grieken hebben mini-Europa op de rand van het failliet gebracht. Wij betreuren het dat ze nu onze aanbevelingen naast zich neerleggen.”

Gyproc

Toen de parkdirectie van de resterende mini-Griekse personeelsleden eiste om daarnaast ook nog eens flink in te leveren op hun “buitenproportionele salaris”, was voor districtsmanager Iannis Minidemos de maat vol. “Wij moeten altijd maar besparen, besparen, besparen, maar buiten sommige vaste kosten kun je nu eenmaal niet heen. Wat willen ze dat we doen? Het minitheater van Epidauros restaureren met gyproc? Mini-Knossos verkopen aan privé-investeerders? Van een kei kun je het vel niet afstropen. Door uit de mini-Europazone te stappen en dus zelf onze eigen inkomprijs te bepalen, kunnen we meer bezoekers aantrekken. Op termijn zullen die er voor zorgen dat we deze crisis te boven komen. Mini-Argentinië heeft bewezen dat het kan.” Rohn heeft nog niet officieel gereageerd op deze nieuwe ontwikkeling, maar laat in een communiqué wel weten dit “helemaal niet reuze te vinden”.

Volgens een aantal waarnemers zou de afsplitsing van mini-Griekenland wel eens tot het uiteenvallen van heel mini-Europa kunnen leiden. Een ramp volgens sommigen, een opportuniteit volgens anderen. “Mini-Europa was lelijk, oninteressant en verlieslatend”, vertelt projectontwikkelaar Bruno Haeykens. “Mocht het park verdwijnen, dan kunnen we de hele zone opwaarderen tot een winstgevend shoppingcentrum of een kmo-zone.”

Laat een reactie achter