Storm verstoort stormloop op eerste dag koopjes, honderden mensen zwaargewond

De traditionele stormloop op de eerste dag van de winterkoopjes werd gisteren ernstig verstoord door de zware storm die gistermiddag over ons land raasde. Rukwinden van meer dan 160 kilometer per uur en rondvliegende afgeprijsde koopwaar hebben op verschillende plaatsen voor zwaargewonden gezorgd. Zo is stormweer nog geen halfjaar na het drama op Pukkelpop opnieuw verantwoordelijk voor het veranderen van een droom in een nachtmerrie.

– door Puriet Groenboeck –

Ondernemersorganisaties Unizo en NSZ hadden nochtans een recordbrekende editie van de overrompeling op de eerste koopjesdag voorspeld. Veel consumenten hadden hun aankopen immers uitgesteld wegens de ongewoon hoge temperaturen van de laatste weken en de crisis. Ook geruchten waarin gewag werd gemaakt van kortingen tot wel  70 procent zorgden voor hooggespannen verwachtingen bij de consumptieliefhebber. Maar wat een hoogmis had moeten worden voor onze neoliberale, kapitalistische modelmaatschappij is uitgedraaid op een roetzwarte dag voor het materialisme.

Wat een hoogmis had moeten worden voor onze neoliberale, kapitalistische modelmaatschappij, is uitgedraaid op een roetzwarte dag voor het materialisme. (松林 L - CC BY 2.0)
Wat een hoogmis had moeten worden voor onze neoliberale, kapitalistische modelmaatschappij, is uitgedraaid op een roetzwarte dag voor het materialisme. (松林 L – CC BY 2.0)

De dag begon nochtans rustig, met het gewoonlijke geduw en getrek. Maar toen de storm omstreeks 14 uur met een ongeziene kracht over het land raasde en zijn eerste slachtoffers maakte op parkings en in instortende shoppingcentra, veranderde de koopwoede op verschillende plaatsen in paniek.

Zo is in Duinkerke een jongen van vijf jaar levensgevaarlijk gewond geraakt omdat hij werd verpletterd onder zijn moeder toen die achter een plots wegwaaiende, 50 procent afgeprijsde blouse dook.

In Zaventem hebben tientallen mensen die tot in een magazijn van Fnac waren doorgedrongen zware hoofdwonden opgelopen door in het rond vliegende iPads. De verpakking van de tablet-pc’s was door de felle wind losgekomen, wat in een mum van tijd voor een windhoos van vlijmscherpe multimedia-apparaten zorgde.

Ernstige snijwonden

De meeste slachtoffers zijn echter in Schoten gevallen, onder een groep koopjesgangers die aan het worstelen waren om binnen te geraken in een filiaal van winkelketen Innovation. Toen een rukwind van maar liefst 115 kilometer per uur de woelende menigte in de rug raakte, begaven de glazen deuren het onder de druk en werden een honderdvijftigtal mensen met een enorme kracht meters ver door de juwelenafdeling geblazen. De meesten onder hen zijn met ernstige snijwonden en breuken opgenomen in het ziekenhuis. Achtendertig van hen zouden nog vechten voor hun leven.

Comeos (de Federatie voor de Handel, nvdr.) heeft besloten de koopjesperiode onmiddellijk stil te leggen. De koopjesperiode loopt normaal gezien tot 31 januari, maar het is allerminst zeker of de editie van 2012 nog zal kunnen doorgaan na wat zich gisteren heeft afgespeeld. Denise Sphilsucht van Comeos heeft deze morgen op een persconferentie gezegd dat Comeos er zelfs aan twijfelt of er ooit überhaupt nog koopjes zullen kunnen worden georganiseerd in ons land. “Onze gedachten gaan in eerste instantie uit naar de slachtoffers, de familie van de slachtoffers en de handelaars. Over de toekomst van de koopjes en eventuele compensatiemaatregelen voor de gedupeerde koopjesgangers zullen de komende uren en dagen duidelijkheid moeten scheppen, maar een drama als dit zou wel eens de definitieve doodsteek voor de soldenperiode kunnen zijn” klonk het zichtbaar geëmotioneerd.

Wie met vragen zit of zijn verhaal kwijt wil, kan altijd terecht op het gratis nummer 0800 061 025 863.

Laat een reactie achter