Komkommertijd staat onder druk van klimaatverandering

GENEVE – Dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering een erg grote impact heeft op de groente- en fruitteelt is al langer bekend. Een onrechtstreeks gevolg hiervan lijkt nu ook te zijn dat de zomerse komkommertijd steeds meer onder druk komt te staan. “Bijzonder onverwacht”, zo stelt Eugène Deschamps, politiek bioloog aan het IPCC.

‘Lange tijd heeft het er namelijk naar uit gezien dat het net de goede kant zou uitgaan met de komkommertijd,’ verduidelijkt Deschamps. ‘Door de lokale kweek in verwarmde kassen zijn komkommers al decennialang het hele jaar door beschikbaar. Dat vertaalde zich ook steeds meer naar een uitbreiding van non-nieuws over alle vier de seizoenen.’

De kont van Kim Kardashian

1
Bert (43) vreest voor zijn oogst van komkommers dit seizoen

Journalistieke economen bevestigen dit. ‘Het beste voorbeeld hiervan, het summum, ja de apotheose, is de kont van Kim Kardashian. Hoewel hier eigenlijk al lang niets meer over te zeggen valt, is de nieuwswaarde ervan gedurende het hele jaar gelijk. We kunnen er winter en zomer van blijven smullen,’ likkebaardt Walter Paywright, docent aan het vermaarde Institute of Neo-Liberal Arts in Bretton Woods College. ‘In technische termen spreken we hier over een inelastisch nieuwsproduct, al betwijfel ik of Kanye West het met mij eens is’, knipoogt Paywright.

Toch merkt het IPCC de laatste jaren steeds sterker een tegengesteld effect. Hoewel non-nieuws het gedurende het hele jaar steeds beter doet, boert de traditionele zomerkomkommer op zijn eigen terrein steeds meer achteruit. ‘Het enige waarover men vroeger tijdens de zomer werkelijk kon berichten was de Ronde van Frankrijk. Verder werd het nieuws gedomineerd door klinkklare onzin’, stelt Deschamps.

“Links of rechts komt er nog vast wel nog een natuurramp bij”

‘Maar nu… er is gewoon steeds meer nieuws in de zomer: de opmars van IS, de Griekse schuldencrisis, de sluimerende oorlog in Oekraïne. Al die onderwerpen beloven nog heel de zomer duiding te behoeven. En links of rechts komt er vast wel nog een natuurramp bij, of wat vuurwerk in Israel.’ Het ziet er dus naar uit dat de komkommertijd het moeilijk krijgt dit jaar. Volgens Deschamps ‘zullen we blij mogen zijn als  een weekendbijlage van een kwaliteitsblad eens een artikeltje bevat over pakweg de leukste terrasjes langs de fietsroutes in de Demervallei’.

“Bad news sells newspapers”

Het IPCC zoekt momenteel volop naar verklaringen voor dit gewijzigde nieuwspatroon. De meest gangbare redenering is dat de opwarming van de aarde de komkommerteelt nadelig beïnvloedt.  Vooral de verwoestijning van Spanje, waar de meeste Europese komkommers vandaan komen, zou de komkommertijd danig verkorten.  Experts maken zelfs gewag van een ‘El Pepiño’-effect, waarbij een mislukte komkommeroogst in Spanje zou kunnen leiden tot een erg korte tot nauwelijks waarneembare komkommertijd. Die leidt dan op zijn beurt op mondiale schaal tot allerlei onverwachte gebeurtenissen met een grote nieuwswaarde. ‘Dat hoeft niet per sé slecht nieuws te zijn’, volgens Deschamps, ‘maar u weet hoe het gaat. Bad news sells newspapers!’

2 reacties op "Komkommertijd staat onder druk van klimaatverandering"

  1. De opmars van IS lijkt niet te stuiten. Die lui zijn OVERTUIGD. Het lijken wel getuigen van Jehovah. Hier in Wallonië is er absoluut geen draagvlak voor. Als ze een neger zien vallen ze al en panne. Van mij nog niet gesproken.

    Het beste is om zo’n IS op te sluiten in een appartement met 300 ratten, een telefoon en een handvuurwapen. Om te kijken wat dat geeft.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter