N-VA-top lijdt aan acuut geheugenverlies

BRUSSEL – Tijdens een erg geanimeerd debat over de regeringsverklaring in de Senaat werd duidelijk wat politieke watchers al langer vermoedden: een ernstige vorm van acute amnesie heeft de voltallige N-VA-top in haar greep. De partij die volgens de laatste peiling een kleine 40 procent van de Vlamingen weet te bekoren, geeft schoorvoetend toe dat de laatste maanden “een beetje wazig” zijn.

– door onze politieke redactie –  

CD&V-voorzitter Wouter Beke trok het debat meteen op gang. “De grote frustratie van de N-VA is dat ze de verkiezingen gewonnen hebben maar daar niets mee hebben kunnen doen. Wij hebben wel een goed compromis kunnen vormen.” N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde onmiddellijk: “De verkiezingen gewonnen? Wij? En hoe komt het dan dat wij niet in de regering zitten? En dat Di Rupo premier is? Dat moet iemand mij toch eens komen uitleggen.”

De Wever: 'Hoe, is dat hier de senaat? Wouden wij die niet afschaffen?' (Foto: François Lambregts, CC BY AS 2.0)
De Wever: ‘Hoe, is dat hier de senaat? Wouden wij die niet afschaffen?’ (Foto: François Lambregts, CC BY AS 2.0)

De Wevers vraag werd vrijwel onmiddellijk beantwoord door de huidige coalitie-partners. “Dat jullie nu in de oppositie zitten, heeft alles te maken met het feit dat jullie deze zomer uit de regeringsonder-handelingen zijn gestapt”, verhelderde Alexander De Croo (Open Vld). “Weet je nog? Toen CD&V, Open Vld, SP.A en Groen! beslist hadden om wel verder te gaan?”, trad Bruno Tobback (SP.A) hem bij. “Allez, is dat nu echt?”, stamelde de verbouw-ereerde N-VA-voorzitter. “En ik zou zweren dat jullie ons hebben laten vallen!”

Vrij ongebruikelijk voor het Senaats-debat was dat de nieuwe premier present tekende. “De Senaat moet gerespecteerd worden”, zei Di Rupo plechtstatig bij zijn aankomst. Onmiddellijk daarop schalden de woorden “Hoe, is dat hier de Senaat? Wilden wij die dan niet afschaffen? Wat doen wij hier dan eigenlijk?” door de zaal.

“Dat vraag ik mij ook af, ja”, merkte Freya Piryns (Groen!) fijntjes op. “Met de splitsing van B-H-V verdwijnt de bestaansreden van N-VA immers toch grotendeels!”

“Wat?! Is Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst?”, donderde het door de Senaat. “En wanneer is dat dan wel gebeurd?” “Dit weekend, in de Kamer”, diende Piryns De Wever van antwoord. Jullie stemden tegen, remember?”

“Dat kan ik toch moeilijk geloven hoor, Freya”, probeerde Liesbet Homans nog. “Met de belofte van een splitsing zijn we naar de kiezer getrokken en hebben we een eclatante overwinning behaald. De kiezer is echt niet dom. Tegen stemmen zou politieke zelfmoord zijn!”

Mep tegen de wang

“Het feit alleen al dat dit allemaal achter onze rug gebeurt, is een regelrechte, hoe heet dat ook alweer, mep tegen de wang voor elke Vlaming!”, aldus nog Bart De Wever.

Eerder deze week ontstond nog opschudding toen de Vlaamse regering door een vergeetachtigheid van Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) twee keer voor dezelfde gronden betaalde aan waterzuiveringsmaatschappij Aquafin. Bart De Wever had daar nog het volgende op te zeggen: “Akkoord, de laatste maanden zijn een beetje wazig, maar wij hebben dan ook heel hard gewerkt. Give de Philippe a break. Als de Senaat daar geen rekening mee wil houden, dan moeten we het hier maar aftrappen. Liesbeth, waar staan wij nu weer geparkeerd?”

Laat een reactie achter