Panda’s Hao Hao en Xinghui goed aangekomen in distributiecentrum vleeshandelaar Renmans

LONDERZEEL – De panda’s die door de Volkrepubliek China geschonken zijn aan België zijn goed aangekomen in het distributiecentrum van vleeshandelaar Renmans. Daar worden ze verwerkt tot pandaworst om verder verspreid te worden over de verschillende afdelingen in het land, zo meldt warenhuisketen Aldi.

Aldi wil de pandaworst in de markt zetten als exclusief tussendoortje voor de rasechte vleeseter.
Aldi wil de pandaworst in de markt zetten als exclusief tussendoortje voor de rasechte vleeseter.

Europa kampt al geruime tijd met een ernstig tekort aan pandavlees. Om de pandaworst betaalbaar te houden, verwerkte warenhuisketen Aldi jarenlang minderwaardige vleessoorten in de populaire vleessnack. Dankzij de geste van de Volksrepubliek China kunnen consumenten nu opnieuw genieten van de pandaworst zoals die etymologisch gezien geconcipieerd is; namelijk als een voedzame staaf pandagehakt.

De panda’s Hao Hao (Vriendelijke) en Xinghui (Fonkelende Ster) werden dit weekend met een politie-escorte naar het distributiecentrum van Renmans in Londerzeel begeleid. Daar zijn ze geslacht door een ijzeren pin onder hoge druk in hun voorhoofd te schieten. Vervolgens werden ze gestroopt, in stukken gehakt en vermalen tot pandagehakt, het hoofdbestanddeel van pandaworst. De huid is verkocht aan meubelketen IKEA om er exclusieve zetelslopen van te maken.

Twee exemplaren volstonden normaal gezien ruimschoots om in de huidige behoefte aan pandavlees te voorzien, maar door de felle media-aandacht voor de diertjes vreest Aldi wel voor een stormloop op de winkelrekken. “Als het consumptiepatroon van pandaworst de aandacht in de kranten en de journaals evenaart, dan vrees ik dat we China binnen enkele weken terug om panda’s moeten smeken”, waarschuwt Guido Casaer, verantwoordelijk voor de inkoop bij Renmans. “En dat is geen kwestie van zomaar eventjes bellen, verzeker ik je. De wereldvoorraad panda is immers bijna uitgeput.”

‘Hulpeloos, schattig dier’

Aldi zal de pandaworst dan ook in de markt zetten als exclusief tussendoortje voor de rasechte vleeseter. “Je hebt mensen die vlees eten, en je hebt mensen die vlees eten bij wijze van statement”, aldus Sylvia Goetkoop, marketing manager bij Aldi België. “Deze laatsten vormen onze doelgroep. De consumptie van een hulpeloos, schattig dier, dat bovendien met uitsterven bedreigd is, is de ultieme opgestoken middenvinger aan iedereen die er vegetarische sympathieën op nahoudt. We maken ons sterk dat militante carnivoren heel wat geld veil hebben voor deze exclusieve snack.”

“Bovendien”, besluit Goetkoop, “hoeft het allemaal zo’n vaart niet te lopen. Mammoeten zijn al een eeuwigheid uitgestorven, en toch vind je nog altijd mammoetworst in de frituur.”

3 reacties op "Panda’s Hao Hao en Xinghui goed aangekomen in distributiecentrum vleeshandelaar Renmans"

  1. Door onze grote lokale consumentenvraag heeft China nu de bijzondere geste gedaan om een derde panda naar België te sturen in het kader van ontwikkelingshulp. De regering in Beijing exporteer enkel de gezondste beestjes. Dit exemplaar genoot dan ook van de beste vegetarische nutritie en beoefent al sinds zijn jeugd topsport. Het luistert dan ook naar de zeer gepaste naam Ski Jumping.
    (Zie ook: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1925514 )

    Beantwoorden.
    1. Op de voorgrond van de foto merkt u trouwens hoe ons vorstenpaar zich vermaakt over de ietwat ongelukkige “fonetische” vertaling die de Chinezen er aan gegeven hebben: “Xi”!?

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter