Ook Saoedi-Arabië viert vrouwendag

RIYAD – Net zoals de rest van de wereld viert ook de bevolking van Saoedi-Arabië vandaag vrouwendag.  Gedurende 24 uur worden de rollen in de streng patriarchale staat omgekeerd.  Tot groot vermaak van de Saoedische vrouwen.  Én mannen.

Het is een ongebruikelijk stadsbeeld voor Riyad.  Duizenden vrouwengestalten wandelen gezellig kwetterend langs de drukke straten.  Hier en daar torent het textiel van een eenzame mannenboerka boven de voor één keer vrij in de woestijnwind waaiende damescoiffures.  Met horten en stoten bewegen de auto’s zich door het verkeer en overal horen we het geluid van blokkerende motoren en het geknars van transmissietandwielen die te vroeg in tweede versnelling worden geschakeld.  Alle Saoedische vrouwen hebben vandaag een rijbewijs gekregen, dat de volle 24 uur geldig is.

Meryem werd vandaag niet gearresteerd. 'Dat was even schrikken' (Beeld: Youtube)
Meryem werd vandaag niet gearresteerd. ‘Dat was even schrikken’
(Beeld: Youtube)

Meryem Al Nehri (14, huisvrouw) gaat met wat vriendinnen lekker shoppen.  “Het is wel even wennen, dat gezichtsveld van bijna 180°.  Het lijkt wel of de wereld plots dubbel zo groot is,” lacht ze terwijl ze een doorgaans illegale audiocassette met het nieuwste album van Lady Gaga betaalt.  “We hebben daarstraks gezellig een frisdrankje op een terrasje gedronken en de politie heeft ons niet gearresteerd en zonder vorm van proces vastgehouden.  Dat was wel even schrikken.”

“Straks gaan we nog gezellig naar het interimkantoor,” vertelt haar vriendin Sheherazade enthousiast.  “We zijn reuze benieuwd voor wat voor job we in aanmerking zouden komen, indien we onze echtgenoten niet door het verdienen van een eigen inkomen zouden schamen.  Ik zou graag dierenarts worden!”  De meiden beginnen te giechelen.  “Ik een ballerina.”  “Ik een journaliste bij een niet door de staat streng gecensureerde krant.”  “Of een brandweervrouw.”

Maar ook het mannelijke deel van de bevolking kan het initiatief best smaken. Fouad Al Hamza, een veertiger uit de hoofdstad Riyad, vindt die Internationale Vrouwendag best een leuk initiatief. Als taxichauffeur heeft hij namelijk een dagje vrij door het rijverbod dat hem vandaag, als man, wordt opgelegd. “Een snipperdag is altijd welgekomen. Alleen jammer dat ik zonder begeleiding van mijn moeder, vrouw of dochter niet buiten mag vandaag. Zij hadden vanzelfsprekend al allerlei plannen (lacht). Ach, ik kan me thuis wel bezighouden. Mijn zoons gaan ook de deur niet uit. Ik kan hen alvast de rechtse hoek aanleren waarmee ze later hun vrouw tot gehoorzaamheid kunnen overtuigen tijdens de andere 364 dagen van het jaar.”

‘Ellendige sharia’

Toch gaan er ook stemmen op die blij zijn dat morgen alles terug bij het oude blijft. “Toch wel dikke pech dat ik uitgerekend vandaag op overspel betrapt word”, zucht Tariq Mualimi hoofdschuddend.  “Normaal kom ik daarvan af met de spreekwoordelijke tik op de vingers en een knipoog van de rechter. Omdat ik nu berecht word als een vrouw, riskeer ik de dood door steniging met die ellendige sharia. Gelukkig is ook de rechter vandaag van het vrouwelijke geslacht. Hopelijk oordeelt zij wat milder dan haar Farizeïsche, mannelijke collega’s. Enfin, we zien wel. Met een beetje geluk gooien ze er allemaal naast, inch’ Allah. Die wijven kunnen toch niet mikken (lacht).”

Laat een reactie achter