Nationale Loterij lanceert kansspel voor superrijken

BRUSSEL – Op een druk bijgewoond pers-event heeft de Nationale Loterij vanmorgen haar nieuwe lijn kansspelen voorgesteld.  Vooral de voorstelling van BillionZ, een trekkingsspel met een hoofdprijs van ruim één miljard euro, kon op veel belangstelling rekenen.  Met dit nieuwe kansspel richt de Nationale Loterij zich expliciet op de superrijken, een marktsegment dat tot vandaag nauwelijks werd aangesproken.

BillionZ, het nieuwe trekkingsspel met een hoofdprijs van één miljard euro.
BillionZ, het nieuwe trekkingsspel met een hoofdprijs van één miljard euro.

“De spelregels van BillionZ lijken sterk op die van het bekende Lotto, nog steeds het vlaggenschip van ons productgamma,” legt gedelegeerd bestuurd Ivan Pittevils uit. “Het is vooral de omvang van de prijzenpot die verschilt. En aangezien we verwachten dat het deelnemersveld heel wat kleiner zal zijn, is ook de formule van de kansberekening wat bijgesteld. Spelers mogen in de basisversie vier cijfertjes van één tot twintig aankruisen en we garanderen een wekelijkse hoofdprijs van minimum één miljard euro.”

Het spreekt voor zich dat de prijs van een lotje navenant zal zijn. “BillionZ is geen trekking voor mensen zoals u of… nou ja, zoals u,” gaat Pittevils verder.  “De instapprijs – voor één hokje – bedraagt 3.500 €.  Daarnaast krijgt de speler nog de mogelijkheid om een aantal upgrades te kopen, zoals een extra cijfertje aankruisen of de cijfertjes van verschillende hokjes te combineren. De precieze prijsafstelling van die extra opties zijn we nog aan het bekijken, maar het zal in ieder geval een aardige duit kosten.”

Grootbanken

Het is mathematisch gezien onwaarschijnlijk dat BillionZ elke week genoeg superrijke spelers zal kunnen aantrekken om de gigantische prijzenpot aan te vullen. Pittevils geeft dat toe: “Inderdaad. We streven ernaar om BillionZ zo autonoom mogelijk te laten functioneren, maar als we er op bepaalde weken niet in slagen om het grote lot gevuld te krijgen, zullen we de prijzenpotten van onze andere producten naar beneden aanpassen, om het verschil bij te leggen.  Bovendien hebben we een financieringscontract kunnen afsluiten met een aantal grootbanken die meer dan bereid waren om onze superrijke spelers te sponsoren.”

Negatieve reacties

De aankondiging van BillionZ lokte ook een aantal negatieve reacties uit. Enkele sociale organisaties, vooral uit het veld van de armoedebestrijding, noemen de enorme prijzengelden “wansmakelijk” en “wraakroepend.” Pittevils wijst die kritieken resoluut van de hand. “In onze samenleving geldt het gelijkheidsprincipe,” verdedigt hij de Nationale Loterij. “En het is niet omdat je toevallig superrijk bent, dat je geen recht meer hebt op een verzetje. De Nationale Loterij biedt haar spelers dromen aan. Dromen over een beter, welvarend leven. Dromen over dure auto’s, luxueuze reizen en mooie vrouwen of mannen. Dingen die voor Jan met de pet mogelijk worden wanneer hij 2,5 miljoen met de Lotto wint.  Maar voor onze superrijke medemens is 2,5 miljoen winnen zoals u die 100 euro wint. Het is een leuk extraatje om eens een avondje mee op stap te gaan, maar niet om er een topjob bij een of andere multinational voor op te geven.”

Eén reactie op "Nationale Loterij lanceert kansspel voor superrijken"

Laat een reactie achter