Apple lanceert iPay

CUPERTINO – Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie heeft Apple de wereld verrast met een gloednieuw snufje. De lang verwachte app ‘iPay’ moet, althans volgens de ontwikkelaars, het omslachtige en stilaan oubollige transactiemodel van productie en betaling, volledig overbodig maken. Voortaan kan u gewoon betalen, zonder de rompslomp van het overhandigen en ontvangen van de goederen te moeten doorstaan.

Apple CEO Tim Cook oefent alvast zijn verkooppraatje voor de iPay
Apple CEO Tim Cook oefent alvast zijn verkooppraatje voor de iPay

Eerder onderzoek toonde al aan dat, wat Apple ook maakt, mensen het massaal kopen. Uit recente analyses blijkt nu dat het in dat geval economisch meer opportuun is om helemaal niets meer te maken. Maar het toch te verkopen. Bij wijze van proefproject kan je in enkele landen op dit moment al aan de slag met de app iPay.

“Vroeger moesten we eerst een product ontwikkelen voor we betalingen konden innen”, legt innovatiemanager Patrick Eel van Apple uit. “Dat duurde lang en kostte handenvol geld. Met de lancering van onze iPay zijn we erin geslaagd om het productieproces volledig te schrappen. Dat levert voor ons een enorme besparing op. En voor de klant is het prettig dat hij zonder al te veel gedoe, meteen tot de betaling kan overgaan, zonder dat hij er in feite iets voor in de plaats krijgt.”

Ongezien

“Betalen is het nieuwe verdienen”, stelt Robrecht Duyvels (30), woordvoerder van Apple Benelux.  “Vroeger was het cool om veel te verdienen. Dankzij Apple is het cool om veel te betalen. En het vertrouwen van de klanten in ons bedrijf is zo groot, dat we niet meer de moeite moeten doen om hen iets te bieden. Die uitgespaarde moeite investeren we echter in het optimaliseren van het betaalproces: nooit eerder kon de klant zo snel zo veel geld aan ons overmaken.”

De meeste gebruikers van het nieuwe iPay zijn meteen verkocht. “Ook tijdens de werkuren kan ik het moeilijk laten om af en toe eens te gaan betalen”, geeft de 28-jarige IT-consultant Lorenzo toe. “De verleiding is nu eenmaal erg groot om regelmatig te controleren wat je vrienden die dag zoal hebben betaald, en hoe andere vrienden daarop reageren. Het is natuurlijk wat onnozel dat tegenwoordig iedereen zelfs zijn allerkleinste uitgaven meteen online gooit, maar de belangrijkste uitgaven van vrienden en familieleden hou ik toch graag in de gaten.”

Gouden kans

Toch klinkt er hier en daar kritiek op Apple’s nieuwste product. “Voorlopig kan je met iPay nog niet op krediet betalen. Volgens mij laat Apple hier een gouden kans liggen om ook mensen zonder geld de kans te geven om af en toe eens wat te betalen”, aldus nog Joris Geboers uit Retie. Wie de app wil uittesten tijdens de proefperiode kan nog tot 23 oktober terecht in de iStore.

Eén reactie op "Apple lanceert iPay"

Laat een reactie achter