Syrische regering en oppositie bereiken akkoord

MONTREUX – Op de internationale vredesconferentie rond Syrië kon een zichtbaar tevreden VN-secretaris Ban Ki-Moon alvast een kleine overwinning aankondigen. Na uren van dreigende taal en spierbalgerol zijn onderhandelaars van de Syrische regering en de oppositie het eens geraakt over waar ze deze middag zullen lunchen.

Een zichtbaar tevreden VN-secretaris Ban Ki-Moon kon alvast een kleine overwinning aankondigen.

De rebellen hadden aangestuurd op ‘iets eenvoudigs, lekker, maar niet te duur’, gezien de financiële moeilijkheden waarmee de opstandelingen kampen. Voor het Syrische regime van Assad moest en zou het echter een 3-gangen menu worden. Gelet op de spanningen met het westen, drong het regime van Assad bovendien aan op een niet-westers restaurant. Amerikaanse onderhandelaars stelden dan weer hun veto over een chinees restaurant in het nabijgelegen Lausanne. De onderhandelaars van de VN lijstten de hele nacht mogelijke plekken op, die door toponderhandelaar Brahimi  eerst achter gesloten deuren aan de verschillende delegaties werden afgetoetst. Een akkoord was vanochtend vroeg nog ver te zoeken, maar de hoge druk van de VN, de uitputting en allicht ook de toenemende honger deden hun werk bij de onderhandelaars. Er werd een voorlopig akkoord gesloten over een kleine maar kwaliteitsvolle kebabzaak om de hoek. Beide partijen claimen het akkoord alvast als ‘een historische overwinning’.

Na de lunch zal het overleg hervatten. Op de agenda staat het vinden van ene plek om vanavond te eten. Het beloven opnieuw harde onderhandelingen te worden. Aangaande het bloedige conflict in Syrië – het eigenlijke onderwerp van het overleg – is een akkoord nog ver weg.

2 reacties op "Syrische regering en oppositie bereiken akkoord"

Laat een reactie achter