Van Overtveldt: ‘Ik ga Brasschaat opkuisen’

BRUSSEL/BRASSCHAAT – Van de 732 gefiscaliseerden die de afgelopen jaren gevochten hebben tegen onze rechtsstaat in het buitenland, komen minstens 161 personen uit de provincie Antwerpen. ‘Onbegrijpelijk dat mensen die onze waarden en normen zo flagrant schenden zich vrij, onder onze neus kunnen voortbewegen’, reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). ‘Ik ga Schilde en Brasschaat opkuisen.’

Brasschaat is een broeihaard van fiscalisering. (Foto: Michiel Verbeek, CC by SA 3.0)
Brasschaat is een broeihaard van fiscalisering. (Foto: Michiel Verbeek, CC by SA 3.0)

Uit een gigantisch datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt dat meer dan 700 Belgen de afgelopen jaren hard gevochten hebben tegen onze rechtsstaat in het buitenland. “Het gaat om erg gevaarlijke individuen die met hun illegale operaties de rechtsstaat volledig ondermijnen”, waarschuwt Karel Anthonissen van de Bijzondere Belastinginspectie. “Dit zijn personen die absoluut niet geloven in democratische waarden als rechtvaardige fiscaliteit of het solidariteitsprincipe.”

Vaak zijn deze individuen in de beslotenheid van hun villawijk gefiscaliseerd onder de invloed van radicale boekhouders, maar in het buitenland hebben ze pas echt geleerd hoe ze onze belastingdiensten zo efficiënt mogelijk moeten bestrijden. “Veel van die mannen bezitten meerdere safe houses, bijvoorbeeld op de Kaaimaneilanden of de Maagdeneilanden, waardoor het erg moeilijk is om de geldstromen van hun ondermijnende acties te achterhalen”, weet Anthonissen.

Opmerkelijk: teruggekeerde gefiscaliseerden wonen vaak in keurige buurten, zoals Schilde, Brasschaat, Knokke, Ukkel of Sint-Martens-Latem, waar ze amper opvallen tussen de burgers die wel netjes belastingen betalen. Volgens Anthonissen kunnen teruggekeerde gefiscaliseerden meestal terugvallen op een uitgebreid familiaal en zakelijk netwerk, waardoor ze ook hier onder de radar van de belastingsdiensten kunnen opereren.

“Het suggereert alleszins dat hun geperverteerde ideeën over fiscaliteit een breder draagvlak genieten in deze villabuurten”, analyseert minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). “Als we dit probleem met wortel en tak willen uitroeien, moeten we desnoods van deur tot deur gaan met de belastingsinspectie in dergelijke broeihaarden. We moeten Schilde en Brasschaat opkuisen.”

“Je moet goed begrijpen: we zijn in oorlog met deze mensen”, vervolgt de minister ferm. “Ze willen ons destabiliseren. Het laatste wat we mogen doen is plooien voor deze barbarij. We mogen hen niet gunnen dat ze de waarden van onze samenleving onderuit halen.”

Voedingsbodem

Intussen spreekt zijn collega-minister Jan Jambon (N-VA), zelf een inwoner van Brasschaat, sussende taal. “Repressie is belangrijk, maar je moet ook inzetten op preventie. Je moet je durven afvragen of er geen voedingsbodem is voor dergelijke fiscalisatie in onze maatschappij. De belastingen zijn nu eenmaal erg hoog. We zouden ze voor de rijken net moeten verlagen, lang voor ze in de wurggreep komen van een radicale boekhouder.”

Ondanks de mooie praatjes hecht Anthonissen weinig geloof aan de slagkracht van deze regering. “Het vermogenskadaster blijft dode letter, onze diensten blijven onderbemand, en in zijn beroep tegen het Europese verbod op excess profit rulings, nota bene tijdens een erg moeilijke begrotingscontrole, bewijst Van Overtveldt eens te meer alleen voor de grote vissen te rijden. Voor de gewone man is de vraag eens te meer niet óf we een volgende belastingaanslag mogen verwachten, maar wannéér.”

“Ergens eind juli, geloof ik”, besluit Van Overtveldt.

21 reacties op "Van Overtveldt: ‘Ik ga Brasschaat opkuisen’"

 1. Het artikel vergeet het grote belang van de opvolging van terugkerende gefiscaliseerden te vermelden. Zéker indien ze, bruingetaand, van de Maagdeneilanden komen! Een bijkomend probleem is momenteel dat Zaventem, door omstandigheden, niet langer een centrale toegangspoort is, zodat we gewoon overal en altijd de ogen en oren wijd moeten opensperren. In principe is elke donkere medemens verdacht, dus laat ons met zijn allen zulke types nauwlettend in het oog houden (voor zover dat nog niet het geval was, natuurlijk).

  Beantwoorden.
 2. Vergeet uw collega van nva Jan Jambon ook niet hé mr. Van Overtveldt want dit is een Brasschaatenaar, maar er zullen er nog wel zijn buiten Jan Jambon die de fiscale achterpoortjes zeer goed weten te bewandelen en te gebruiken, zo zullen er tal van gemeenten in België zijn waar de villa’s staan als paddestoelen in de natuur, hopelijk zitten er veel miljardairs tussen dan moet België geen 2,3 miljard besparen en houden ze zelfs meer van over dan ze denken. Wel aan u mr Van Overtveldt om alle miljardairs en miljonairs zeer serieus aan te pakken en zeer zwaar af te romen en een zeer serieuze geldboete op te leggen wegens belastingsontduikingen en fraude als je tenminste enige durf of lef heeft om het uit te voeren, ik ben eens zeer kurieus mr .Van Overtveldt.

  Beantwoorden.
 3. Bart De Wever, voorzitter van een niet nader genoemde Vlaamse partij en burgemeester van een niet nader genoemde wereldstad, heeft naar verluid opgeroepen dat alle rijken zich zouden verontschuldigen voor de wandaden van deze geficaliseerde rijkelui.

  Beantwoorden.
 4. Ver moet Van Overtveldt dan met borstel en blik niet gaan … even de grens over van zijn woonplaats Kapellen naar die van collega Jambon en hij kan beginnen “opkuisen”. Makkie !

  Beantwoorden.
 5. We duimen alvast dat minister Van Overtvelt, naast het van deur-tot-deur opruimen van Brasschaat, Schilde, Knokke, Ukkel, St-Martens-Latem ook collega minister van landsverdediging Steven VandePut mobiliseert om onze vloot en F-16 ’s naar Panama, de Seychellen, de Kaaiman- en Maagdeneilanden, de Bahama’s, Monaco en tutti quanti te sturen.

  Beantwoorden.
 6. Gaan Van Overtveldt en de BBI ook die kous onder mijn matras komen opkuisen? Door de reusachtige interesten op de spaarboekjes heb ik al mijn hebben en houden daarin gestopt. Ik vermoed dat die kous ook wel eens uit Panama afkomstig kan zijn want ze stinkt uren in de rondte. Van Overtveldt is gewaarschuwd!

  Beantwoorden.
  1. De BBI heeft just niks met mijn stinkende kousen te maken, ook al fabriceer ik er in ’t zwart mijn eigen specialiteit: Fromage d’Orteils. Daarvoor hoef ik niet naar Panama, gewoon thuis vanuit mijn luie zetel, inclusief witwasserij.

   Beantwoorden.
 7. Het lek via Mossack Fonseca is georchestreerd door terroristen en gericht tegen Jambon, lol. Hij wou Brussel opkuisen en uitmesten en dat kunnen zij niet dulden, dus zetten ze onze regering op tegen elkaar, nu gaat Van Overtveldt Brasschaat opkuisen. Woehaha, welke lijken zouden daar uit de kasten (van villa’s) vallen??? Ik denk dat diegene die zelf geen boter op het hoofd heeft wel iets gaat doen… conclusie, we dronken een glas, deden een plas, en alles bleef zoals het was. Als ik zoveel geld had, ik was hier al lang weg.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter