NMBS zet probleemjongeren in tegen herrieschoppers

BRUSSEL – De NMBS lanceert binnenkort een baanbrekend proefproject om korte metten te maken met het toenemend geweld tegen treinpersoneel.  De spoormaatschappij gaat vanaf april samenwerken met Brusselse probleemjongeren, die voortaan de conducteurs zullen moeten beschermen tijdens hun shift.

Dit weekend werden er alweer vier treinbegeleiders het slachtoffer van agressie tijdens het uitoefenen van hun job.  De daders waren telkens reizigers zonder geldig vervoersbewijs.  Zwartrijders worden de laatste jaren steeds mondiger, en deinzen er niet voor terug om rake klappen uit te delen als dreigt dat ze toch zouden moeten betalen voor hun rit.  De NMBS zoekt al jaren naar een oplossing voor het probleem, en probeert het dit keer met een alternatieve aanpak.

Een officiële NMBS-matrak  (Foto: PLKristof)
Een officiële NMBS-matrak (Foto: PLKristof)

“Voortaan zal elke treinbegeleider permanent worden vergezeld door een team van drie probleemjongeren”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.  “Het is de bedoeling dat die ons personeel beschermen tegen gevallen van agressie, en desnoods zelf kordaat ingrijpen mocht dat nodig blijken.  De jongeren zullen eerst een korte opleiding volgen om correct te leren omgaan met geweld, en kunnen daarna normaal gezien terugvallen op hun eigen expertise.  Na de opleiding krijgen ze een kepie, een fluitje en een officïële NMBS-matrak, en kunnen ze letterlijk aan de slag”, grinnikt Crols.

Boomlange negers

Ook Mark Descheemaecker, de manager van de spoormaatschappij, voorziet alleen maar voordelen bij het proefproject.  “In de eerste plaats zijn het natuurlijk onze mensen die beter zullen worden beschermd”, stelt hij.  “Ik zou de eerste amokmaker nog moeten zien die problemen begint te zoeken met een conducteur die wordt geflankeerd door drie boomlange negers met een handwapen.  Bovendien kan de maatregel ons een heleboel extra inkomsten opleveren, wat toch ook een aangename bonus is.  Zwartrijden is geen optie als je aan je enkel uit het venster van een trein op volle snelheid bungelt, geloof me.”

De 18-jarige Farid Z. uit Molenbeek gaat half april aan de slag als assistent-conducteur, en kijkt al reikhalzend uit naar zijn nieuwe baan.  “Ik hoop dat ik op die manier een nieuw leven kan beginnen, dankzij de NBMS”, begint hij.  “Ik heb een tijdlang in een instelling verbleven, ironisch genoeg omdat ik vorig jaar een treinbegeleider voor de rest van zijn leven met een dwarslaesie heb opgezadeld (lacht, nvdr.). Ach, het zijn de stropers die de beste boswachters worden, zoals ze in Vlaanderen steeds zeggen.  Ik ben van plan om mijn uiterste best doen voor dit project, en ik zal niet aarzelen om eender welke herrieschopper of wanbetaler op de trein uitbundig tegen de vloer te matrakken, desnoods tot hij niet meer beweegt.  Toewijding is alles in een job.”

Vertragingen

Bij de NMBS is men er alvast gerust op dat de aanwezigheid van gewapende probleemjongeren op de trein de veiligheid spectaculair zal verhogen.  Als de resultaten van het proefproject positief blijken, is de spoormaatschappij van plan om te onderzoeken of ook het probleem van de vertragingen met repressie en zwaar fysiek geweld kan worden opgelost.

2 reacties op "NMBS zet probleemjongeren in tegen herrieschoppers"

  1. De foto’s die op deze site staan worden ook maar van internet geplukt zonder toestemming te vragen. Ik kan het weten, want de foto van de matrak heb ik genomen en op mijn site gezet!

    Beantwoorden.
    1. De foto’s die op het internet staan zijn er zomaar geplaatst zonder toestemming te vragen. Ik kan het weten, want de reactie op jouw reactie heb ik zelf op deze site gezet.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter