Kwak en Boemel uit hol gezet

ZONNEDORP – Kwak en Boemel, de twee zwervers uit de bekende stripalbums van Jommeke die lange tijd samenwoonden in een hol in de bossen van Zonnedorp, zijn vanmiddag onder politiebegeleiding uitgewezen uit ons land. De stripfiguren zijn met terugwerkende kracht verwijderd uit alle albums van de veelgelezen reeks van Jef Nys.

De Overheidsdienst Asiel & Migratie geeft hiermee te kennen dat ze de strijd tegen holbewoners ernstig neemt, nadat eerder deze week ook al een 41-jarige Poolse man uit zijn hol op de Antwerpse linkeroever moest vertrekken.

Jommeke zelf weet naar eigen zeggen van niks (Beeld: YouTube)
Jommeke zelf weet naar eigen zeggen van niks (Beeld: YouTube)

Kwak en Boemel kregen vanmiddag tot hun verbazing een patrouille van de Zonnedorpse politie over de grond, die hen prompt een officieel uitwijzingsmandaat voorlegde. Het bevelschrift, een uniek samenwerkingsverband tussen de Overheidsdienst Asiel & Migratie en de champetter van Zonnedorp, verplichtte de twee vagebonden ertoe om zonder verwijl hun vertrouwde onderkomen te verlaten. Hun schaars ingerichte hol werd door de politie ontruimd, waarna zij zelf met onmiddellijke ingang kordaat werden verwijderd uit alle Jommeke-avonturen die momenteel in druk zijn. De politie zou hierbij volgens sommigen erg brutaal zijn opgetreden, en zou zich tijdens de operatie hebben bediend van scharen, Tipp-Ex en papiershredders, werktuigen die al eerder aan de kaak werden gesteld bij de gedwongen repatriëring van illegale stripfiguurtjes.

Boemel (de kleinste van de twee, nvdr.) zit alvast erg verveeld met de kwestie: “Wij sijn de afchelopen sestich jaar al miljoenen keren chedrukt op papier, en nu sou men ons ferwijten om cheen papieren te hebben? Ik ep fele twijfels pij et nieuwe asielpeleid in Pelgië!”

Hautochtonen

Ook een bijzonder aangeslagen Kwak kan moeilijk begrijpen dat het duo alsnog de uit slijk en takken opgetrokken deur wordt gewezen, na tientallen jaren stilzwijgend te zijn getolereerd door de Zonnedorpse buurtbewoners: “Wij wonen hal hin dit hol sinds ‘De Jacht Hop Heen Voetbal’. (eerste druk in 1955, nvdr.) Dat his langer dan vele Zonnedorpse hautochtonen. Hik denk dat dit halweer heen streek van Hanatool his.”

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Maggie De Block toonde zich alvast onvermurwbaar, en liet in een eerste reactie verstaan dat in de komende weken ook de dossiers van onder meer Choco, Petoetje en Jeromba de Griek ‘mogelijk zullen worden herbekeken’.

Laat een reactie achter