Sabam int auteursrecht op dromen en fantasie

BRUSSEL – Auteursrechtenvennootschap Sabam zal een vergoeding vragen voor dromen, dagdromen en fantasieën waarin auteursrechtelijk beschermde content voorkomt. Dat is het gevolg van de nieuwe auteurswet.

Als het van Sabam afhangt, moet je binnenkort betalen voor je dagdromen. (Foto: Pixabay)
Als het van Sabam afhangt, moet je binnenkort betalen voor je dagdromen. (Foto: Pixabay)

Vorig weekend schrok Milan Vangenechten (10) badend in het zweet wakker nadat hij met zijn papa mocht meekijken naar de dvd van Predator. “Milan huilde dat een bloeddorstig buitenaards wezen van hem een jachttrofee wilde maken”, herinnert zijn papa Danny Vangenechten (39) zich. Een duidelijke verwijzing naar de film zelf. “Nochtans had hij wel degelijk die disclaimer gelezen die je niet kunt voortspoelen. Je weet wel, waarop staat dat ‘niets uit deze opname onrechtmatig gereproduceerd mag worden’.”

Het verhaal van Milan is symptomatisch voor de manier waarop auteurs maar al te vaak een faire vergoeding voor het hergebruik van aangeboden content mislopen, klinkt het bij Sabam. Volgens de studiedienst van de auteursrechtenvennootschap gaat het gaat jaarlijks om een verlies van om en bij de 100 miljoen miljard euro.

“Ik dagdroom wel eens over een intieme ontmoeting met Scarlett Johansson”, geeft ook Sabammedewerker Guido De Haey eerlijk toe. “Maar jammer genoeg heb ik nog niet de gelegenheid gehad haar persoonlijk te ontmoeten. Dat wil dus zeggen dat ik me haar enkel kan voorstellen uit films, of van op foto’s. Media die nu eenmaal auteursrechtelijke bescherming genieten. Dan is het niet meer dan normaal dat ik voor die fantasie een kleine vergoeding verschuldigd ben aan de auteurs die deze mogelijk hebben gemaakt.”

NSA

Om een beter zicht te krijgen op het wederrechtelijke mentale hergebruik van beschermde content, is Sabam in een unieke samenwerking met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een hersenimplantaat aan het ontwikkelen dat haarfijn registreert wanneer en waarover iemand droomt of fantaseert. Die zou binnenkort verplicht worden ingeplant bij alle Belgische burgers.

De chip zou ook worden ingezet in de strijd tegen een andere bron van ergenis bij Sabam, de zogenaamde oorworm: liedjes die je maar niet uit je hoofd kunt krijgen.  De Vlaams-Australische artiest Gotye zou met zijn nummer Somebody that I used to know op die manier al miljarden euro’s aan auteursrecht zijn misgelopen.

Aangezien gedachten tot op heden vrij waren, is niet iedereen opgezet met de nieuwe regeling. “Uiteraard is het allerminst de bedoeling om volstrekt originele gedachten, fantasieën of dromen te gaan belasten”, stelt De Haey gerust. “Maar geef eens eerlijk toe, hoe vaak hebt u een volstrekt originele gedachte?”

3 reacties op "Sabam int auteursrecht op dromen en fantasie"

Laat een reactie achter