Syrische onderhandelaars dicht bij oplossing

MONTREUX – Terwijl de afgelopen dagen vooral pessimistische geluiden te horen waren over de vredesconferentie die een eind moet maken aan de burgeroorlog in Syrië, geven verschillende onderhandelaars aan ‘nu echt heel dicht’ bij een oplossing te zitten.

Het probleem is erg complex en bestaat uit talrijke variabelen.
Het probleem is erg complex en bestaat uit talrijke variabelen.

VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon gaf de aftrap voor de conferentie met een hoopgevende speech. “Het pad dat intussen achter ons ligt was niet makkelijk. We hebben veel kostbare tijd verloren. De uitdagingen die voor ons liggen zijn enorm. Het voorliggende probleem is er geen voor beginners, of zelfs experts. Zo’n kamikaze, die los je alleen maar op met teamwerk.”

“Het feit dat iedereen hier samen rond de tafel komt zitten, zorgt dus voor een sprankeltje hoop. Want hoe complex het probleem ook is, hoeveel variabelen op dit moment nog onbekend zijn, er is slechts een eindig aantal opties om tot een oplossing te komen”, aldus de secretaris-generaal.

Toch zat een oplossing op korte termijn er in eerste instantie niet in. Een van de grootste moeilijkheden betrof het feit dat Bashar al-Assad, de Syrische president, al een eerste voorzet had gegeven om tot een oplossing te komen. “Voor ons kan Assad onmogelijk deel uitmaken van een eventuele eindoplossing”, stelt een woordvoerder van de Syrische oppositie. “Niets garandeert dat hij geen cruciale fout heeft gemaakt, die in een later stadium onmogelijk nog kan worden rechtgezet.”

Gelukkig kwam het dossier in de late voormiddag dan toch in een stroomversnelling nadat de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry, die namens de VS bemiddelt, voorstelde om cluster per cluster aan een deeloplossing te werken. “Op die manier boeken we tenminste vooruitgang.”

En inderdaad, het duurde niet lang of de onderhandelaars bereikten een akkoord over een eerste cluster. Dat zorgde voor een sneeuwbaleffect in andere clusters, waardoor een oplossing voor het hele probleem nu echt binnen handbereik lijkt. Zodra die oplossing er is, kunnen de onderhandelaars focussen op de echte problemen. “De cryptopuzzel en de binairo worden de echte uitdaging”, voorspelt een onderhandelaar.

Eén reactie op "Syrische onderhandelaars dicht bij oplossing"

 1. Of het de wereld(vrede) vooruit helpt weet ik niet, maar hier dan toch maar de totaaloplossing:
  1 7 4 8 2 6 5 9 3
  3 2 5 7 9 1 8 4 6
  8 6 9 3 5 4 2 1 7
  9 8 2 6 3 7 4 5 1
  5 1 3 9 4 8 6 7 2
  6 4 7 2 1 5 3 8 9
  4 9 6 5 7 3 1 2 8
  2 5 8 1 6 9 7 3 4
  7 3 1 4 8 2 9 6 5
  “Syria rules!” (ward-el-turco)

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter