Theo Francken: ‘ik heb in eer en geweten gelogen’

BRUSSEL – Uit politieverhoren en telefoontaps die De Standaard kon inkijken blijkt dat Theo Francken bewust zaken heeft verzwegen tijdens zijn hoorzitting in de zaak-Kucam. Francken minimaliseert de zaak. “Ik heb in eer en geweten gelogen, om mijn eigen vel te redden.”

“Dat ik van twee partijgenoten te horen had gekregen dat Kucam geld eiste voor humanitaire visa en daar vervolgens niets mee deed, kon ik natuurlijk onmogelijk toegeven zonder mijn geloofwaardigheid als bekwaam beleidspoliticus te verliezen. Daarom, en enkel daarom, loog ik dat ik gechoqueerd was door de onthullingen in de zaak-Kucam”, reageert de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

‘Ik heb me in eer en geweten toen al afgevraagd of dit wel een verstandige foto was’, verdedigt Theo Francken zich vandaag. (foto: RR)

“Zeggen dat mijn kabinet naliet om in elk dossier de toelatingscriteria en de veiligheidscheck uit te voeren – toelatingscriteria waar ik als migratiekritisch staatssecretaris prat op ging ze bijzonder rigoureus toe te passen – dat kon ik uiteraard niet zonder toe te geven dat ik eigenlijk mijn werk niet deed. Daarom heb ik, in eer en geweten, het tegenovergestelde beweerd”, aldus Francken.

Het was niet de bedoeling dat het zou uitkomen, verdedigt Francken zich nog. “De ware schuldigen in deze hele zaak zijn de journalisten, die door selectief stukken uit een geheim strafdossier openbaar te maken, mijn wanbeleid en leugens aan het licht brengen. Dat is bijzonder schadelijk voor het vertrouwen in de politiek.”

2 reacties op "Theo Francken: ‘ik heb in eer en geweten gelogen’"

  1. Er zijn nu tal van mensen die geloven in de (Oosterse) filosofie dat alles in wezen een is, en dat er geen grenzen zijn (rondom zichzelf).
    Het draait om het niveau. Deze mensen geloven niet in enige vorm van hiërarchie, dit reflecteert zich in de vele wetten die inherent tegenstrijdig worden en het omgekeerde effect hebben, namelijk anarchie, zodat we in eigen zwaard vallen; dat geldt voor hele naties.
    Ik kreeg net een mail van iemand die het gras langs zijn beide benen had gefotografeerd, kennelijk uit kritiek op mij omdat hij tegen nationalisme is en om aan te tonen wat ‘ons land’ is, gewoon organisch.
    Ik antwoordde: de wandelende Jood die stilstaat. Pas op dat je niet in de poep trapt.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter