‘De Islamitische Eredienst’: VRT pakt uit met ambitieuze nieuwe zondagavondfictie

BRUSSEL – Op 10 december zal de openbare omroep voor het eerst De Islamitische Eredienst uitzenden. Het nieuwe programma kadert in de ambitie van de VRT om meer fictie uit te zenden.

Screenshot uit ‘De Islamitische Eredienst’.

Het opzet mag bijzonder ambitieus heten. “De reeks vertelt het verhaal van het hoofdpersonage Mohammed, een fictief karakter dat nooit in beeld mag komen. In voorlopig twee afleveringen gaat dat hoofdpersonage het gesprek aan met een ingebeelde vriend die we nooit zien. In een visueel medium is dat een bijzonder gewaagd uitgangspunt, maar ik heb de piloot gezien en de makers komen er mee weg”, zo verzekert De Coninck-De Boeck.

Kwatongen beweren dat het niet tot de kerntaken van de openbare omroep behoort om dergelijk entertainment uit te zenden, maar dat spreekt De Coninck-De Boeck formeel tegen. “Kwaliteitsfictie blijft hoe dan ook erg duur om te produceren, dus ik snap dat mensen zich afvragen of we onze steeds beperktere middelen niet beter kunnen aanwenden. Het is geen toeval dat we FC De Kampioenen en De Rooms-Katholieke Eredienst blijven uitzenden. Maar we geloven in dit project. De Islamitische Eredienst geeft jonge makers uit onze eigen gemeenschap een eerlijke kans om hun droom te verwezenlijken. Dat is ons inziens beter dan een buitenlandse reeks aankopen. De openbare omroep heeft steeds fel ingezet op kwaliteitsfictie van eigen bodem. En deze reeks vormt daar geen uitzondering op.”

 

4 reacties op "‘De Islamitische Eredienst’: VRT pakt uit met ambitieuze nieuwe zondagavondfictie"

  1. De meeste mensen hebben een GEDACHT over hoe Mohammed er zoal zou kunnen uitzien (hebben). Ik denk dat het hij een kerel was die niet van zweetvoeten hield. In die tijd liep iedereen er gewoon bij met stinkvoeten en Mohammed was de eerste die er wat aan deed door de mensen niet meer zonder schoenen aan binnen te laten. Dus je MOEST wel verse sokken aantrekken alvorens moskeebezoek.

    Beantwoorden.
  2. Dat het hoofdpersonage niet in beeld mag komen is trouwens gebaseerd op een hardnekkig misverstand. Mohammed was best wel een ijdele jongen, en hij heeft nooit verboden dat afbeeldingen van hem zouden worden gemaakt. Waar hij WEL absoluut niet wilde, was dat er nog iemand zijn voornaam zou krijgen. Maar het probleem met mondelinge overdracht is natuurlijk dat er altijd wel eens iets mis kan lopen.. (denken we maar bv aan de bekende vergissing ‘celebrate’ (vieren), waar men ten onrechte ‘celibaat’ van gemaakt heeft.)

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter