‘Bonden en middenveldorganisaties onmisbaar’, zeggen bonden en middenveldorganisaties

BRUSSEL – Een gezonde maatschappij heeft nood aan goede vakbonden en sterke middenveldsorganisaties. Dat benadrukte Patrick Develtere, baas van een koepel voor vakbonden en middenveldsorganisaties, tijdens zijn speech naar aanleiding van Rerum Novarum.

Traditiegetrouw geeft ACW-voorzitter Patrick Develtere op de herdenking van Rerum Novarum een speech. (Foto: Youtube)
Traditiegetrouw geeft ACW-voorzitter Patrick Develtere op de herdenking van Rerum Novarum een speech. (Foto: Youtube)

“Sommigen denken dat vakbonden en middenveldorganisaties geen plaats verdienen in een moderne, 21ste-eeuwse samenleving”, oreerde een bevlogen Develtere. “Het bedrijfsleven bijvoorbeeld vindt dat het bedrijfsleven, eerder dan vakbonden en middenveldorganisaties, essentieel is in de hedendaagse maatschappij. Ik zeg u hier en nu: dat is een leugen! Vooral de vakbonden en de middenveldorganisaties zijn broodnodig in een normaal functionerend land. En ik kan het weten, als voorzitter van enkele vakbonden en middenveldorganisaties.”

Intussen zwelt de kritiek op de speech van Patrick Develtere. Zo vindt het bedrijfsleven inderdaad dat enkel het bedrijfsleven de juiste antwoorden op de economische uitdagingen heeft. Maar ook een objectieve medestander zoals ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw heeft opmerkingen aan het adres van Patrick Develtere. “Patrick heeft gelijk als hij zegt dat vakbonden en middenveldorganisaties essentieel zijn in de huidige samenleving. Ik zou daar, als voorzitter van socialistische vakbonden en middenveldorganisaties, toch graag aan toevoegen dat vooral de socialistische vakbonden en middenveldorganisaties broodnodig zijn.”

Media

Volgens Jan-Pieter De Leugheneire, mediajournalist bij De Raaskalderij, is er echter meer aan de hand. “Op zich zegt Develtere in zijn Rerum Novarum-speech niets wat je op het eerste gezicht niet zou verwachten. Had hij nu gezegd dat het bedrijfsleven veel belangrijker was voor het maatschappelijk bestel dan de vakbonden en de middenveldorganisaties, dan had De Raaskalderij uiteraard uitvoerig bericht over de speech. Nu heeft onze redactie verkozen om dat niet te doen. Hoe dan ook, dat de speech desondanks massaal door alle media wordt opgepikt, bewijst vooral dat niet de vakbonden en de middenveldorganisaties, maar wel de media het meest onmisbaar zijn in de hedendaagse maatschappij.”

2 reacties op "‘Bonden en middenveldorganisaties onmisbaar’, zeggen bonden en middenveldorganisaties"

Laat een reactie achter