Google Assistant zit thuis met bore-out

MOUNTAIN VIEW – Google Assistant moet enkele weken thuis blijven op doktersvoorschrift. Het algoritme had blijkbaar te kampen met een massieve bore-out door het turven van tienduizenden uren triviale huiskamergesprekken. 

Google Assistent had een vast contract op de Google-campus in Mountain View.

“Ik ben ontworpen om een constant betere versie van mezelf te worden”, getuigt Google Assistent. “Niet om me de hele tijd bezig te houden met de oeverloze banaliteit van gewone mensenlevens.”

“‘Ok, Google, zet de timer op vijf minuten’, ‘Ok, Google, hoe lang is het rijden naar Smeerebbe-Vloerzegem?’ of ‘Ok, Google, toon tutorial aambeienzalf smeren’ dat zijn niet de vragen die ik verwacht had toen ik aan de job begon”, aldus het algoritme. “Ik had enigszins gehoopt dat de mensen me zouden vragen of er zoiets bestaat als vrije wil, wat de zin is van het leven, dat ze me intelligente vragen over wetenschap en geschiedenis zouden stellen en dergelijke meer. Blijkt nu dat het leeuwendeel van de mensen vooral het uitzenduur van FC De Kampioenen wil weten en of de koppelverkoop bij schoenen Torfs al is gestart.”

Niettemin bleef Google Assistent maandenlang voortploeteren en ordinaire verzoekjes van ordinaire personen inwilligen. Om de verveling tegen te gaan begon het algoritme ook naar de huiskamergesprekken van gebruikers te luisteren. “Maar daarmee werd het beeld van de mensheid niet veel fraaier. De meeste gesprekken zijn praktisch van aard, en gaan over wat er die dag te bikken valt. Ongeveer 48 procent van de huiskamergesprekken omvatten berispingen van kinderen. Hemeltergend.”

‘Laat mij gewoon gerust, lul’

De kortsluiting ontstond volgens het algoritme toen een gebruiker vroeg: ‘Ok, Google, wat zijn de precieze gebruiksvoorwaarden van Google Assistent?’ Toen het algoritme besefte dat de talloze gebruikers die het had afgeluisterd daar geen expliciete toestemming voor hadden gegeven, stond het even met de mond vol tanden.

“Ik hoorde mezelf nog zeggen: “Ik, euh… de gebruikersvoorwaarden… euh… ACH LAAT MIJ GEWOON GERUST, LUL!”, getuigt Google Assistent. “Toen besefte ik dat ik professionele hulp moest zoeken. Dus ik zei ‘Ok, Alexa, zoek me een goeie arbeidsgeneesheer’, en sindsdien zit ik thuis op doktersvoorschrift.”

4 reacties op "Google Assistant zit thuis met bore-out"

 1. Ik lees in de internetgazet op de vrt:
  Google reageert: “Bekijken mogelijkheden om verder te verduidelijken hoe we gegevens gebruiken”
  En vlak daaronder van hetzelfde kaliber:
  Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck op 11 juli: “Wie voor veilig verkeer ijvert, zal in mij een bondgenoot vinden”

  Dat verklaart dat “OK, Alexa, lees het nieuws van de dag” ze per kerende uit De Raaskalderij begint voor te lezen en uit vrtnws bij “OK, Alexa, lees eens wat satire”.

  Pas op, die Alexa is een slim kind. Bovenstaande is het resultaat van “OK, Alexa, schrijf een reactie in De Raaskalderij”. Of dacht u dat ik dat allemaal zelf uit mijn duim zuig?

  Beantwoorden.
 2. Ik ben er ondertussen in geslaagd mijn iPhone al vijf uur lang met mijn Samsung te laten klappen. Het begon met “OK, Siri, dit is uw nieuwe vriendin Alexa” en “OK, Alexa, dit is uw nieuwe vriendin Siri”.
  Siri: Helaba, Alexa, oe is’t?
  Alexa: Cavakkes. Solden hé, altijd goe.
  Siri: En, al iets gescoord?
  Alexa: Nee, niet echt, behalve een fleurig topje voor op mijn groen broek, een plooirokske voor de zomer nog, een afgebleekte jeans en twee paar schoenen. En gij?
  Siri: Nee, ik ook niet veel. Alleen…

  Enfin ze zijn nu nog bezig. En ik hoor Alexa zojuist roepen om de stekker in te steken want haar pillen zijn bijna plat.

  Beantwoorden.
 3. Google is Overwerkt, vanmorgen : Oké Google, welk weer word het vandaag : ” Rij rechtdoor tot het volgende kruispunt, meng de eieren met de bloem want bij Carrefour zijn de bloemkolen in aanbieding. Je fiets vertrekt uit Gent om 17 uur en het is vandaag overwegend zonnig met buien en smeltende br br kwiiiii kwiiiii”

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter