Yves Liégeois: ‘Steek alle baby’s in de bak’

ANTWERPEN – Yves Liégeois, de Antwerpse procureur-generaal verdedigt zich tegen de kritiek op zijn voorstel van DNA-afname bij alle nieuwgeborenen. ‘Steek alle baby’s in de gevangenis tot ze zelf hun onschuld hebben bewezen.’

Peuters brengen sowieso al een groot gedeelte van hun tijd achter tralies door, vindt Liégeois.
Peuters brengen sowieso al een groot gedeelte van hun tijd achter tralies door, vindt Liégeois.

“Ik geloof niet in de goedheid van de mens”, filosofeert de procureur. “De basis van mijn discours is dat iedereen kan uitgroeien tot verkrachter, seriemoordenaar of winkeldief. Daarom is het beter om het DNA van alle baby’s bij geboorte af te nemen, niet meer, niet minder. Een alternatief is om alle baby’s preventief in de gevangenis stoppen tot duidelijk is geworden dat ze geen gevaar vormen voor de maatschappij. Misschien is de publieke opinie daar dan wel klaar voor.”

Lang hoeft die vrijheidsberoving volgens Liégeois niet te duren. “Zodra ze het verschil kennen tussen ja en nee wordt al snel duidelijk welke zuigelingen in de pas zullen blijven lopen en welke zullen uitgroeien tot vervelende ettertjes. Door een onderscheid te maken tussen brave en stoute baby’s is er ook een duidelijke incentive om braaf te wórden. Wie zoet is, krijgt lekkers. Het vooruitzicht op vervroegde invrijheidsstelling rond de derde verjaardag, bijvoorbeeld. Wie stout is, de roe van eenzame opsluiting. Al snel zullen de stoute baby’s begrijpen dat luisteren naar de opvoeder-cipier loont. En op termijn zal dat zeker voor minder delinquent gedrag op volwassen leeftijd zorgen.”

Naaktfouille

Concreet wil de procureur bestaande kinderdagverblijven ombouwen tot penitentiaire instellingen. “We stellen nu al vast dat veel baby’s en peuters het gros van hun tijd achter tralies doorbrengen, in parkjes en kinderbedjes, bijvoorbeeld. Zo een verschil zal een gevangenisregime dus niet brengen. En ik ben geen onmens, ik besef ook wel dat jonge ouders graag tijd doorbrengen met de kroost. Daarom zullen er speciale intieme ruimtes voorzien worden waar ouder en kind ongestoord kunnen spelen en neuze neuze doen. Uiteraard voorafgegaan door een grondige naaktfouille; je weet maar nooit wat die zuigelingen allemaal in hun pamper proberen binnen te smokkelen.”

3 reacties op "Yves Liégeois: ‘Steek alle baby’s in de bak’"

  1. En ge ziet het niet hé, ge ziet het niet hé mannen ?
    “Wat dan wel ?”
    Awel , dat ik een postiche draag die past bij mijn onvolledig rood-wit kerstmannekeskostuum met ontbrekend mutske

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter