Aarde koelt af dankzij ‘Sing for the Climate’

UKKEL – Het is intussen al meer dan een week geleden, maar de inspanningen tijdens ‘Sing for the climate’ lijken nu reeds hun vruchten af te werpen. Overal ter wereld dalen de temperaturen en groeien ijskappen en gletsjers weer aan dat het een lieve lust is. Klimatologen staan voor een raadsel maar zijn wel intens gelukkig.

Nic Balthazar: "Goed nieuws van het KMI, jongens: we hebben het klimaat al VIJF graden koeler gezongen!" (Foto: Nastrojo CC BY-SA 3.0)
Nic Balthazar: “Goed nieuws van het KMI, jongens: we hebben het klimaat al VIJF graden koeler gezongen!” (Foto: Nastrojo CC BY-SA 3.0)

Ook vrt-weerman Frank Deboosere staat met de mond vol klapperende tanden. “Het is fris voor de tijd van het jaar”, beaamt de topvoorspeller. “Beduidend frisser zelfs dan vóór Sing For The Climate. En de langetermijnvoorspellingen wijzen alleen maar in dezelfde richting: de komende vijf maanden zal het alleen maar kouder worden. Hoe dat komt, daar hebben we hier bij het KMI het raden naar. Mogelijk heeft de gezamenlijke vocale inspanning van honderden BV’s zoveel gebakken lucht in het West-Europese hemelruim geblazen dat de straalstroom haar ligging heeft veranderd. Dat het fenomeen zich uitsluitend in het noordelijk halfrond voltrekt, terwijl het in het zuidelijk halfrond om even onverklaarbare redenen net warmer wordt, wijst alvast in die richting.”

Niet iedereen is het eens met die analyse. Notoir klimaatscepticus Mark Peeters heeft alvast zijn eigen theorie over het fenomeen. “De notie dat de mens invloed kan hebben op het klimaat, is gewoonweg te absurd voor woorden. Het is gewoonweg veel te vroeg om grote conclusies te verbinden aan het feit dat het even wat frisser is. Klimatologie beschrijft tendenzen over periodes van duizenden jaren. Mogelijk staan we gewoon aan het begin van een koudere periode in de cyclus.”

Pels

Intussen valt niet te ontkennen dat de temperaturen langzaam blijven dalen. Het is stilaan zelfs zo erg dat de bomen hun bladeren beginnen te verliezen, en ook de dieren lijken door te hebben dat er wat staat te gebeuren. Zij groeien een alsmaar dikkere pels alsof ze instinctief aanvoelen dat dit nog maar het begin is.

In ieder geval wordt het voor Nic Balthazar steeds duidelijker dat hij mogelijk een catastrofe heeft veroorzaakt. “Met de winter in aantocht en het oog op een gezellig kerstperiode is een klein beetje koude mooi meegenomen, dacht ik zo. Maar het effect van de ‘Sing For The Climate’-campagne kan ook te sterk gewerkt hebben. Nee, met het klimaat mag je niet zomaar sollen, dat besef ik nu.”

Eén reactie op "Aarde koelt af dankzij ‘Sing for the Climate’"

Laat een reactie achter