PS en N-VA raken het niet eens waarover ze het oneens zijn

Afgelopen middag kwamen informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte op audiëntie bij Koning Filip. Maar het beeld dat ze konden schetsen na twee maand onderhandelen was niet bepaald rooskleurig.

‘Ze raken het maar niet eens over de dingen waarover ze het oneens zijn,’ zucht Reynders. ‘“Wij vinden werkgelegenheid belangrijk”, proclameert de PS. “Jamaar”, repliceren ze bij de N-VA, “dat vinden wij ook! En bovendien willen wij een begroting in evenwicht!” “Ah oui, mais nous aussi!” klinkt het dan bij de PS. Beide partijen vinden zelfs dat we onze sociale zekerheid in stand moeten houden, iedereen recht heeft op een deftig pensioen, of dat de economie goed moet draaien.’

‘En wij maar proberen de kloof tussen beide partijen te dichten,’ klaagt Vande Lanotte. ‘Lastig, als we de verschillen niet vinden. Beide partijen beweren te handelen in ’s lands belang, maar toch zijn ze niet bereid een akkoord te vinden. Een mens zou haast denken dat ze al met de volgende verkiezingen bezig zijn…’

Bovendien laten ook de andere partijen zich niet onbetuigd in deze discussie. ‘Wie zegt dat wij het ermee eens zijn dat PS en N-VA het oneens zijn?’ fulmineert PVDA-voorzitter Peter Mertens. ‘Wij zijn het nog veel oneenser, en met allebei!’ Wat VB-voorzitter Tom Van Grieken uiteraard niet over zijn kant kan laten gaan: ‘Wij zijn het al langer en harder oneens dan iedereen! Dat we intussen voor de helft van ons programma leentjebuur zijn gaan spelen bij sp.a doet daar geen afbreuk aan!’

Bij CD&V gaf men dan weer aan het eens noch oneens te zijn, maar toch niet helemaal. ‘Als we het maar, ondanks het feit dat we het oneens zijn, eens kunnen geraken,’ klinkt het ginds. ‘Vooral over het feit dat Wouter Beke naar Europa kan.’

Toch laten Reynders en Vande Lanotte de hoop nog niet helemaal varen. ‘Het feit dat de grootste partijen aan weerskanten van de taalgrens na twee maand eindelijk bereid waren met elkaar te spreken is toch een duidelijk teken van vooruitgang. We hopen dat we erin slagen nog voor de volgende verkiezingen te beginnen aan een regeringsvorming!’

4 reacties op "PS en N-VA raken het niet eens waarover ze het oneens zijn"

  1. Reynders en Vande Lanotte hebben gefaald. ‘Het feit dat de grootste partijen (…blabla…) is toch een duidelijk teken van vooruitgang’ gaat véél te progressief klinken in de oren van de N-VA-top.

    Beantwoorden.
  2. Ge kunt het paard wel naar water leiden, maar ge kunt het niet doen drinken, was de ervaring van Vande Lanotte vorige keer. Dus dacht hij slim te zijn, draaide zijn aanpak om en bracht het water naar het paard: Er stond dus alleen maar water op de onderhandelingstafel en dat heeft dus niet gepakt. Ten eerste zijn er de mannen van de N-VA, die zijn cantussen gewoon. Nu kunt ge Bart in het beste geval nog wel een Cola Zero verkopen, maar echte mannen als een Jambon en Francken zijn meer het slag van Kris Van Dijck en drinken graag hun pint. Aan de andere kant van het spectrum hebt ge dan de PS. Die houden het enkel en alleen op een wijn van een goed jaar en zullen zelfs niet toelaten dat daar een beetje water in gedaan wordt. Figuurlijk niet en letterlijk nog veel minder. En dan hebben we een Wouter Beke die zijn imitatie van Markske van de Kampioenen tot in alle details verzorgt en enkel warme choco drinkt. Van Almaci is het geweten dat ze niet anders dan groene thee moet hebben. De sp.a was wel blij met het merk Spa, maar de kleur was verkeerd want Vande Lanotte had willens nillens enkel plat water voorzien, Spa blauw dus. En voor de MR was de kleur wel goed maar het merk dan weer niet. De zuurpruimen van de CD-hasj, tenslotte, drinken en pissen alleen maar azijn. Om kort te zijn: de drank was niet goed, dus binnen de kortste keren was het bagaar in het kot. Enfin, het voorlaatste prentje van het stripverhaal is een rondtollende kluwen van vechtende figuren waarin ge enkel nog wat ledematen, de blote tetten van Crevits en het strikske van Di Rupo herkent. Het allerlaatste is in een ovaal de kop van Didier met een vette knipoog. Wordt vervolgd.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter