Nu ook geestelijken misbruikt door minderjarigen

SCHERPENHEUVEL – Op het internaat van de Broeders van Liefde in Scherpenheuvel is een akelig geval van seksueel misbruik aan het licht gekomen. Bijzonder hier is dat – na een stortvloed van klachten tegen geestelijken – het nu gaat om de paters zelf die een klacht hebben ingediend. Blijkbaar werden zij jarenlang misbruikt door honderden kinderen.

“Ik ben misbruikt door tientallen kinderen”, getuigt pater Adelelmus.

Sinds de faliekante afloop van Operatie Kelk in juni vorig jaar en de daaropvolgende roep naar openheid, worden steeds meer gevallen van seksueel misbruik in kerkelijke context gemeld. Daardoor kwam nu ook aan het licht dat de Broeders van Liefde uit Scherpenheuvel tussen 1974 en 1992 geregeld seksueel misbruikt werden door hun minderjarige leerlingen.

Een nu 89-jarige pater Eleutherius* getuigt. “Ze droegen altijd korte broekjes. Zoveel mogelijk blote beentjes, ze lieten geen gelegenheid ongebaat om ons hun lichaam te tonen. En dan maar zo onschuldig naar ons staan lachen. En als we dan ’s nachts gewoon kwamen kijken of alles in orde met hen was… (slikt moeilijk). Ze pikten er gewoon de zwakste paters uit.”

Witte lakentjes

“Het gebeurde bij tientallen kinderen”, vertelt pater Adelelmus* (82). “Het waren echt geen uitzonderingen, het was gewoon systematisch. Ze lokten ons onder hun witte lakentjes, en duwden dan hun mondje tegen onze… onze geslachtsdelen (stilte). Alle paters wisten dat dat gebeurde,  maar wij zwegen daar dan over. Wat konden wij doen? De Heer heeft ons zelf opgedragen de kinderen graag te zien! Maar ik heb het toen heel moeilijk gehad. Nu nog altijd eigenlijk.”

Het parket heeft een onderzoek gestart naar de zedenfeiten. De daders, nu allemaal tussen de 20 en de 40, probeerden in hun reactie voorlopig enkel de feiten om te draaien. (EM)

*De namen van de broeders zijn niet hun echte namen. Bij intrede in het klooster kiezen kloosterlingen namelijk de naam van een heilige die hen bijzonder inspireert. Hun doopnamen zijn Lodovicus Beerst en Gilbert Deschreuvere.

4 reacties op "Nu ook geestelijken misbruikt door minderjarigen"

  1. Dit artikel is een knap voorbeeld van ernstig journalistiek onderzoek, uitgevoerd door De Raaskalderij zelf! Zo hoorde onze redacteur het verhaal gisterochtend bij de bakker, en ’s middags bij onze slager om de hoek! De informatie kwam van twee verschillende bronnen, en is dus uiterst betrouwbaar. Ondergetekende zocht daarop contact met de Broeders van Liefde zelf, en na de belofte van 4 Westvleterens per persoon en het dragen van een korte broek op het interview, toonden zij zich bereid hun aangrijpende verhaal te doen. De rest is Raaskalderij.

   Vriendelijke groeten,
   Ernst Mosschelschade-Ten Brinck

   Beantwoorden.
 1. Broeders van Liefde (sic):
  Ze tellen niet alleen talrijke criminelen onder hun leden, erg snugger blijken ze ook niet te zijn, want die Lieven Claeys is niet alleen ECHT van de Broeders van Liefde (lieven.claeys@fracarita.org), hij is ook ECHT in de inhoud van het artikel getuind, wat het nog grappiger maakt.
  Wil hij misschien onderzoeken waarom of genoegdoening vragen omdat hij zelf niet tot de slachtoffers behoorde?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter