Onderwijskoepels schrappen herfst, winter, lente uit de eindtermen van het lager onderwijs

BRUSSEL – De katholieke en de vrijzinnige onderwijskoepel hebben besloten om de herfst, de winter en de lente te schrappen uit de eindtermen van de vakken Wereldoriëntatie in het Lager Onderwijs. ‘Er zijn geen seizoenen meer.’

Aangezien het onderwijs kinderen moet voorbereiden op de toekomst, zullen ze voortaan enkel het begrip ‘zomer’ moeten leren.

“Als het onderwijs de taak heeft om kinderen voor te bereiden op de toekomst, dan is het absurd dat we ze nog leren dat het koud begint te worden vanaf oktober en dat het kan sneeuwen in de winter”, vindt Raymonda Verdyck, de topvrouw van het gemeenschapsonderwijs. “En het ziet er niet naar uit dat dat in de toekomst zal veranderen, wel integendeel. Daarom hebben wij besloten om de kinderen voortaan enkel het begrip ‘zomer’ bij te brengen.”

“En we doen dat met onmiddellijke ingang”, bevestigt Lieven Boeve van de katholieke onderwijskoepel. “Ik bedoel, het is 26 graden en we zijn midden oktober. Vroeger kwam de meester nog werken in colbert en debardeur, nu durft hij soms zelfs op te dagen in een t-shirt. Hoe moet je de kinderen op die manier nog aanleren dat Jantje en Mieke in de winter een muts, een sjaal en handschoenen dragen, zonder dat je geloofwaardigheid in het gedrang komt?”

Lagere scholieren moeten voortaan dus geen herbariums meer maken in de herfst, de lentewandeling in het bos wordt vervangen door een dagje zwemmen aan zee, en niemand moet nog de datums van buiten leren waarop de seizoenen beginnen. Ook in de les Nederlands vervallen de aan de seizoenen gerelateerde zegswijzen, zoals ‘in mei leggen alle vogeltjes een ei’ en ‘Eén zwaluw maakt de lente niet’.

Intussen bekijken de onderwijsvakbonden of ze ook de zomervakantie niet naar alle andere seizoenen kunnen uitbreiden.

8 reacties op "Onderwijskoepels schrappen herfst, winter, lente uit de eindtermen van het lager onderwijs"

 1. Niet mee akkoord hoor : Zomer doet denken aan Bart Somers, Winter kan ook niet want dan denk ik aan Filip, Lente is me ook twijfelachtig, een Vlaamse lente zit ik nu niet op te wachten meneer Peumans !.Ik opteer dus voor Herfst, het vallen van de bladeren, oktoberfeesten, Halloween… allemaal positieve belevenissen en politiek neutraal.

  Beantwoorden.
  1. Unesco zou al negatief gereageerd hebben. Een deel van ons cultureel erfgoed zou voorgoed dreigen verloren te gaan. Geschriften uit de wereldliteratuur, zoals ‘Het is altijd lente bij de tandartsassistente’ of ‘Als de zomer weer voorbij zal zijn’ zouden totaal hun relevantie verliezen: er zou geen lente meer zijn en de zomer zou nooit voorbijgaan. Vertel dat maar eens aan onze middelbare schoolleerlingen – ze hebben het nu al moeilijk genoeg.

   Beantwoorden.
 2. In 1983 was het minstens even warm in Oktober. Geen hond die daarover blafte integendeel. Zo legde ik met open dak mijn rijbewijstest af. Pa had dat opengezet om de examinatrice gunstig te stemmen. En alles lukte meteen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter