Onkelinx wil bakje troost verbieden

BRUSSEL – Om een groeiende groep koffiedrinkers tegen zichzelf te beschermen, heeft Laurette Onkelinx beslist om alle cafeïnehoudende dranken met onmiddellijke ingang te verbieden. Daarmee reageert de minister van Volksgezondheid op het toenemend aantal studies (vijf, nvdr.) waaruit blijkt dat cafeïnegebruik mogelijk schadelijk is.

Uw kopje koffie kan binnenkort worden beboet met 200 euro.
Uw kopje koffie kan binnenkort worden beboet met 200 euro.

Wie zijn bakje troost niet kan missen, zal voortaan zijn toevlucht moeten nemen tot cafeïnevrije pads of een ersatzmiddel zoals chicorei. Een ontwerpdecreet van het kabinet-Onkelinx bepaalt immers dat het consumeren van een kopje koffie binnenkort bestraft zal worden met een geldboete van om en bij de 200 euro. Bovendien zal het zetten van een hele thermos (of het bezit van een equivalent van 50 gram koffiegruis, nvdr.) strafrechtelijk worden vervolgd. Vanaf zulke hoeveelheden gewaagt het ontwerpdecreet immers van “het aanzetten van anderen tot het drinken van koffie”.

Ook Coca-Cola, Dr. Pepper, Red Bull en andere cafeïnehoudende dranken zullen uit de rekken worden genomen. Bovendien zal de import van koffiebonen uit derdewereldlanden met onmiddellijke ingang worden opgeschort. De maatregel zal worden bekrachtigd door regelmatige prikacties in het verkeer en willekeurige huis-aan-huiscontroles om te zien of het koffiezetapparaat nog warm is.

Onkelinx verdedigt de maatregel door te verwijzen naar de kwalijke gevolgen van cafeïnegebruik. “Meer en meer mensen gaan gebukt onder een chronisch slaaptekort ten gevolge van hun schijnbaar onschadelijk, dagelijks kopje koffie. Om nog maar te zwijgen van de duidelijke toename van hyperactiviteit bij de Belgische jeugd. We moeten echt ingrijpen voor het te laat is, anders zal een hele generatie gebukt gaan onder de constante stress van hyperproductiviteit.”

Starbucks

Toch groeit ook kritiek op het decreet. Met name het Verbond van Belgische Ondernemingen en Unizo hebben zich al fel uitgesproken tegen de geplande maatregel. “De hoge productiviteit van onze dure werkkrachten is zowat de enige troef die we nog hebben tegenover de buurlanden”, aldus Rudi Thomaes (VBO). “Die is grotendeels te danken aan de sloten koffie die iedereen elke dag drinkt om bij te blijven bij het verschroeiende, Vlaamse werkritme. Als de regering deze maatregel doorzet, dan vrees ik dat heel wat bedrijven hun nacht- en ochtendshifts naar het buitenland zullen verhuizen.” “Bij sommige multinationals is dat al het geval”, waarschuwt Karel Van Eetvelt (Unizo). “De Amerikaanse keten Starbucks heeft onmiddellijk na het communiqué te kennen gegeven zijn Belgische franchise in de etalage te zetten.”

De werkgeversorganisaties vinden een merkwaardige bondgenoot in de fairtradeorganisatie Oxfam. Daar vreest men dat het verbod vooral zal leiden tot een zwarte handel in inferieure producten, gedomineerd door grotere koffiekartels. Vooral de onafhankelijke koffieboeren, die op dit moment enkel kunnen overleven aangezien hun producten op morele gronden zwaar overprijsd zijn, dreigen daarvan de dupe te worden.

3 reacties op "Onkelinx wil bakje troost verbieden"

  1. Waar gaat het naartoe,België met al zijn regels .Laat toch iedereen beslissen voor zijn eigen als hij koffie wil drinken of niet.ik zelf drink geen koffie ,maar dit gaat toch te ver……

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter