Voor deze klusjes mogen politici vanaf volgend jaar 5000 euro per maand onbelast bij verdienen

BRUSSEL – De regering-Michel is het uitzonderlijk snel eens geraakt over een lijst met klusjes die politici kunnen uitvoeren zonder daarvoor extra belast te worden. Daardoor zouden ze tot 5000 euro per maand kunnen bijverdienen bovenop hun nettoloon.

De taks op vergoedingen voor kleine hand- en spandiensten voor bevriende transportbedrijven vervalt. (Foto: Paul Van Welden, CC BY-SA 3.0)

De hervorming van het vrijetijdswerk is een belangrijke schakel uit het Zomerakkoord. Concreet kwam het er op neer dat politici die zichzelf belangeloos opzadelen met het werk van extra mandaten een extra zakcentje zouden krijgen voor hun harde werk.

Omdat er veel onduidelijkheid was rond de regeling heeft de regering nu twee lijsten neergelegd van diensten waarvoor politici zich onbelast kunnen laten vergoeden.

De eerste lijst omschrijft diensten van politici aan burgers en omvat dus het oude, vertrouwde dienstbetoon. “Een lokale politicus die het kadaster anders inkleurt om van je landbouwgrond een bouwgrond te maken hoeft zo zijn smeergeld niet langer verborgen te houden voor de fiscus”, legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit.

De tweede lijst reguleert diensten van politici aan het bedrijfsleven. Of je nu bijklust in de raad van bestuur van een groot bedrijf, een intercommunale of in de social profit, voortaan hoeven politici daar geen pestbelasting meer op te betalen”, aldus een trotse vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

Met de groeten van Open Vld

“Daarnaast voorziet deze lijst in fiscale uitzonderingen voor de vergoedingen bestemd voor kleine hand- en spandiensten voor de energiesector, vrijwilligerswerk voor een bevriend transportbedrijf en deeltijds lobbywerk voor grote, multinationale bedrijven”, aldus nog De Croo. “Met de groeten van Open Vld.”

De administratie zal vooral mondeling  gebeuren en in Atomaschriftjes, aangezien een app te veel digitale sporen nalaat.

 

4 reacties op "Voor deze klusjes mogen politici vanaf volgend jaar 5000 euro per maand onbelast bij verdienen"

  1. Sp.a en PS klagen intussen de rechtsonzekerheid met de nieuwe maatregel. Ze zouden een gemeenschappelijke parlementaire vraag voorbereiden naar meer verduidelijking, met name wat er dient ter gebeuren indien politici boven die limiet van 5000 euro per maand komen. Ze stellen voor de ontvangen bedragen boven die limiet om te zetten in een renteloze niet terug te betalen lening. Peeters zou alvast oren hebben naar dat voorstel, want het gaat hier niet over rijken die moeten aangepakt worden, maar over mensen die ten dienste staan van de gemeenschap.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter