Predictive policing helpt agenten bij vooroordelen

BRUSSEL – De Belgische politie wil inzetten op predictive policing. Dat is een technologie waarbij een algoritme de interventieteams en patrouilles bijstaat door hun vooroordelen van hen over te nemen.

Dankzij predictive policing kan de politie beter inschatten dat ze vooral in allochtonenbuurten moet patrouilleren. (Foto: Dick Elbers)

Door in te zetten op slimme camera’s en de digitalisering van onder andere processen-verbaal zit de politie op een steeds grotere berg data. Die kan je gebruiken om een algoritme te laten voorspellen wie een misdaad zal begaan en wie de politie dus moet oppakken. “Eigenlijk doet dat algoritme gewoon wat agenten nu ook al doen, als ze er preventief iemand met een bruine huidskleur uitpikken”, bevestigt Guy Theyskens, woordvoerder van de federale politie.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) staat achter het principe. “Agenten die bepaalde mensen intuïtief viseren omwille van hun huidskleur, stellen zich bloot aan de kritiek dat ze racistisch zouden zijn. Een algoritme is veel neutraler. Het kijkt heel zakelijk naar alle delicten in het land en maakt op basis van het percentage incidenten met allochtonen de juiste voorspelling dat het volgende delict naar alle waarschijnlijkheid ook door een buitenlander zal worden begaan”, aldus de minister. “Als we op die manier misdaden kunnen voorkomen, zou het schuldig verzuim zijn om het niet te doen.”

Het algoritme is bovendien in staat tot machine learning. “Politiewerk evolueert. De ene dag heb je iets tegen Moldaviërs, de andere dag kunnen Soedanezen de boom in. Predictive policing is instaat om al die kleine, subtiele veranderingen voor te zijn omdat het constant gevoed wordt met de vooroordelen van de agenten in het veld”, besluit Theyskens.

 

 

8 reacties op "Predictive policing helpt agenten bij vooroordelen"

 1. Maggie De Block komt in a way A-B-C labels op de mensen hun eten plakken. Ook straf.

  Ik eet soms maar om de 4 dagen. Soms eet ik een half pak boter op. Of een complete ZALM.

  Toch heb ik geen varkeskop. En Maggie ook niet. Al twee restaurants failliet.

  Beantwoorden.
 2. Heel ambetant die Predictive Policing. Die computer heeft mijn dagelijks patroon buiten-café-zat ontdekt. Vanaf dat ik mijn neus buiten steek moet ik al preventief in het zakske blazen. En vanaf dat ik in de richting van een boom wandel krijg ik een gasboete voor wildplassen. Doet me overigens denken aan een fantastische mop van wijlen Geert Hoste, het komisch talent dat ons gelukkig veel te vroeg ontvallen is: Waarom moet ge bij wildplassen een gasboete betalen en bij een scheet laten niet? Als ge bekomen zijt van ’t lachen, moogt ge verder doen met wat ge bezig waart…

  Beantwoorden.
  1. Tja, Grootjans, als “de neus buiten steken” synoniem staat voor “de grote jan uithangen” dan worden de zakblazerij en de wildplasboete dadelijk veel begrijpelijker. In de PP-algoritmes werd een sectie met beeldherkenning voorzien!

   Beantwoorden.
 3. Ach, alles weer een beetje relativeren zoals mijn collega Einstein zei. De laatste keer dat de Politie een “wetenschappelijk” bewijs aanvoerde, was dat de meeste snelheidsovertredingen gebeuren waar de flitspalen staan. Mijn argument was : haal ze dan weg !

  Beantwoorden.
 4. Automatisering. Niet alleen de data van de politie, ook het hele maatschappelijke profiel kan gebruikt worden zoals eigenlijk al sinds eeuwen op ieder dorp gebeurt en waarop uiteindelijk de sociale cohesie is gebaseerd, delen van bestanden is maar een woord. Democratisering, het gaat niet alleen om de machine maar hoe je hem voedt.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter