Burgerlijke Ongehoorzaamheid: kamperen in Destelbergen

DESTELBERGEN – Op 9, 10 en 11 mei organiseert de Vlaamse Jeugdraad een weekend van Burgerlijke Ongehoorzaamheid. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan op GAS-reglementen en foto’s van die misdaadgolf te delen via sociale media.

Bij De Raaskalderij vinden we dat enigszins gevaarlijk. De wet is de wet, en je kunt het er mee eens zijn of niet, een overtreding van het GAS-reglement kan nog altijd tot een GAS-boete leiden. Internetjuristen waarschuwen dan ook dat je met een via sociale media gedeelde foto van je overtreding de plaatselijke autoriteiten alleen maar extra bewijslast in handen geeft.

Daarom is het beter om absurditeit met absurditeit te bestrijden. Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is. De Raaskalderij toont deze week hoe je vijf vaak voorkomende verboden veilig kunt omzeilen zonder dat je er een GAS-boete voor zou mogen krijgen.

Vandaag slaat hoofdredacteur Jan-Pieter De Leugheneire zijn tenten op in Destelbergen. Het is er op het hele grondgebied van de gemeente verboden om ‘langer dan 24 uur achtereen te verblijven of te slapen in een tent’ (art.2.7). Als je een verlengd weekend wil doorbrengen op de parking van het politiekantoor, zit er dus niets anders op dan meerdere tenten mee te brengen. En lukt het niet om de agenten te vermurwen, dan mag je vast een nachtje doorbrengen op het politiekantoor.

[DISCLAIMER] De politie was altijd snel ter plaatse en handelde de interventie correct, professioneel en heel geduldig af. Als ordehandhavers moeten zij ervoor zorgen dat het GAS-reglement wordt nageleefd, ook al staan ze in veel gevallen zelf niet achter de absurde regels. Onthoud: GAS-reglementen worden opgesteld in gemeenteraden, niet op politiecommissariaten. Behandel de politie dus steeds met het respect dat ze verdienen. De politie is uw vriend!

2 reacties op "Burgerlijke Ongehoorzaamheid: kamperen in Destelbergen"

  1. Schitterend ! Wat een seut zeg, die blonde. Wie daar de humor niet van inziet, heeft ofwel een mentaal gebrek ofwel een autoritaire reflex. Verder doen, jongens !

    Beantwoorden.
  2. Niet slecht, mannen: met dit filmpje haalt dR zelfs het late journaal van de VRT (ná het Eurosongfestival)! Wel benieuwd eigenlijk hoe het verhaal afgelopen is… geketend door de blonde stoot? …geverbaliseerd? …gepenaliseerd?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter