Eerste Gutmensch was een Belg

HAN-SUR-LESSE – Een internationaal team van toparcheologen is op de stoffelijke resten gestoten van wat mogelijk de oudste Gutmensch is die ooit is gevonden. Het uitstekend bewaarde skelet bevond zich in de kalksteengrotten van Han en zou ongeveer 40 000 jaar oud zijn.

Gezichtsreconstructie van een Gutmensch. Opvallend zijn de lange haren en de slordige baardgroei. (Foto: Cicero Moraes, CC BY-SA 3.0)

Ooit kwamen Gutmenschen in heel Europa voor. Ze zijn genoemd naar de plaats Guty in Tsjechië, waar eind jaren zeventig een exemplaar van ca. 37 000 jaar oud werd opgegraven. De vondst in België is minstens 3000 jaar ouder, wat van dit exemplaar de eerste Gutmensch ooit maakt.

Gutmenschen onderscheiden zich van andere mensachtigen door hun forser ontwikkelde frontaalkwab, wat suggereert dat ze een groter ontwikkeld gevoel voor empathie hadden. “Conflicten, als ze al voorkwamen, werden opgelost met een potje groepseks en primitieve Kumbaya-gezangen”, doceert professor Juan Mejorquévos, de leider van het excavatieteam.

Waarschijnlijk hebben precies die eigenschappen er voor gezorgd dat ze uiteindelijk van het toneel verdwenen zijn. “De Gutmensch leefde vreedzaam naast de Neanderthaler, tot de Homo Sapiens in Europa verscheen”, aldus Mejorquévos. “De schedel van het exemplaar uit Han vertoont sporen van geweld. Wellicht is hij de kop ingeslagen door rondtrekkende Homo Sapiens die het gemunt hadden op zijn territorium, zijn bezittingen en zijn vrouwen. Het feit dat het skelet voor de rest intact is wijst er op dat hij zich niet verzet heeft. Je kunt dat naïef noemen, maar zo was de Gutmensch nu eenmaal”, besluit Mejorquévos.

Wereldmuziek

Helemaal uitgestorven zou de archeoloog de Gutmensch overigens niet noemen. “Net zoals er Neanderthaler-DNA in moderne mensen is aangetroffen, is het goed mogelijk dat ook de Gutmensch zich vermengd heeft met de Homo Sapiens. Het feit dat een percentage van de bevolking naar wereldmuziek luistert, online petities tekent en zichzelf zelfs ronduit benadeelt door Oxfam-producten te verkiezen boven de efficiëntie van de vrije markt, lijkt alvast in die richting te wijzen.”

3 reacties op "Eerste Gutmensch was een Belg"

  1. Als je afgaat van op de gedragingen van de huidige mens, dan is het vrijwel zeker dat de homo Sapiens zich vermengd heeft met de gutmensch. hij was immers uit op hun vrouwen.
    Maar daar houd het echter niet op, De Homo Sapiens was ook uit op de “live stock” van concurerende stammen en rassen. Dus om terug te keren op het eerst zijn: Afgaand op de gedraging van de huidige mens heeft de homo samiens zich ook te goed gedaan aan de dieren , want we vinden zowel trekken terug van Apen tot zwijnen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter