Raaskalderij voert smileys in :-)))))))

LOVENJOEL – Om verwarring te vermijden bij de lezer, zal De Raaskalderij voortaan gebruik maken van smileys ;-). Satirische paragrafen zullen voortaan gelabeld worden met de tag [knipoog, knipoog]

Raaskalderijlezeres Tanja Dexters is blij met de satiretag. "Ik geloof alles wat ik lees. Dat maakt me slimmer dan iemand die helemaal niets gelooft." (Foto: Sonuwe, CC)
Raaskalderijlezeres Tanja Dexters is blij met de satiretag. “Ik geloof alles wat ik lees. Dat maakt me slimmer dan iemand die helemaal niets gelooft.” (Foto: Sonuwe, CC)

Het is een ware plaag op de sociale media: grappige of satirische stukken belanden broederlijk naast serieuze journalistiek in de feeds van internetgebruikers \0/. Daardoor is het voor de argeloze Facebookgebruiker de laatste tijd schier onmogelijk geworden om echt van vals te onderscheiden. [knipoog, knipoog]

Daarom komt Facebook nu met een speciale tag die het de cognitief minder zelfzekere ;-)) socialemediaconsument toelaat satirische berichten onmiddellijk als dusdanig te herkennen. [knipoog, knipoog]

Het spreekt voor zich dat De Raaskalderij niet achterop wil hinken als het om digitale innovatie gaat :-))))). We willen onze lezer dan ook hetzelfde gebruiksgemak als Facebook aanbieden door onze satirische teksten, nog vóór Facebook ze van een label kan voorzien, zelf al van verduidelijkende smileys en satiretags te voorzien. [knipoog, knipoog]

Een selectieve bevraging van onze lezers maakt al snel duidelijk dat die ingreep broodnodig was. “Ik geloof alles wat ik lees”, getuigt Raaskalderij-lezeres Tanja D. “Dat maakt me slimmer dan iemand die helemaal niet leest. Geloof me vrij, ik heb dat eens ergens gelezen.”

Uiteraard is deze inhoudelijke ingreep uitsluitend van toepassing op de satirische berichten en niet op de serieuze journalistieke stukken ;-). In de praktijk zal de lezer dus weinig merken van deze inhoudelijke ingreep.[knipoog, knipoog]

12 reacties op "Raaskalderij voert smileys in :-)))))))"

 1. Allemaal goed die ;-) label met #knipoog maar kunnen we dat wel vertrouwen ? Wat is de kwaliteitsgarantie van die #knipoog ? Wie ziet daarop toe ? Frequentie van staalafname ? Welk labo voor onderzoek ? Allemaal vragen waar deze redactie eens te meer aan voorbij gaat. #knipoog

  Beantwoorden.
 2. Verdergaand op dit elan werkt mediaminister Sven Gatz aan een “de waarheid en niets dan de waarheid”-label. Dit label wijst op een bericht dat volledig objectief is en dat op geen enkele manier past in één of andere georkestreerde campagne. Een speciaal hiervoor op te richten “waarheidscommissie” moet ervoor zorgen dat lezend Vlaanderen met een gerust hart onze media op hun woord mag geloven. Vreemd genoeg is niet iedereen hiermee opgezet. Vooral enkele zgn. kwaliteitsmedia reageren erg verontrust.

  Beantwoorden.
  1. “I swear to tell the truth, the whole truth, and nothing but the truth, so help me God.” Even analyseren… “Ik zweer van de waarheid te zeggen, de hele waarheid, en niets anders dan de waarheid, DUS: help me, God.” De waarheid op zich is dus meestal véél te pijnlijk om haar zomaar ongezouten weer te geven. Dit is dan toch een goede reden voor de “kwaliteitsmedia” om haar wat te verbloemen. I rest my case.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter