Kinderparlement verwerpt nieuwe euthanasiewet

BRUSSEL – Nadat een Senaatscommissie vorige week het licht op groen zette voor een uitbreiding van het recht op euthanasie voor minderjarigen, werd het wetsvoorstel nu in het Kinderparlement verworpen. De wet wou voorzien in de mogelijkheid tot euthanasie voor minderjarigen die ondraaglijk lijden door onbehandelbare fysieke pijn, psychische stoornissen of het luisteren naar plaatjes van K3 en One Direction

Warre Beke (ErgJong-CD&V) ‘Als je eufrasie pleegt, dan kan je niet in de Hemel komen’

Het klonk al in de wandelgangen en op de speelplaats dat de CD&V-fractie het wetsvoorstel zou verwerpen. ‘Als je eufrasie pleegt, dan kan je niet in de Hemel komen,’ licht fractievoorzitter Warre Beke (9) het officiële CD&V-standpunt toe. ‘Dat zegt mijn papa. Want dan vindt God je stout en dan mag je niet binnen en dan moet je naar de Hel gaan branden.’ Enkel Lise Van Rompuy (2) onthield zich omdat ze haar stemknop had ingeslikt.

Verrassend echter sloten SP.A en Groen! zich hierbij aan. ‘Wij vinden niet dat wij dood moeten als wij ondraaglijke pijn hebben,’ snikt SP.A-kamerlid Noëmie Tobback (10). ‘Ondraaglijke pijn kan toch ook overgaan. Als je valt of zo en je mama je dan een kus geeft en een plakker erop legt. En dat die dan wordt terugbetaald door de ziekefons.’ Ook Moon-Ray Van Besien (12) ziet liever geen minderjarigen euthanasie plegen, ‘want doodgaan is heel erg.’

Toch waren er ook voorstanders van een wetsuitbreiding te vinden. De N-VA volgde de partijlijn en stemde dus voor het voorstel. ‘Meneer De Wever heeft gezegd dat wij ja moesten stemmen, en dus hebben wij ja gestemd,’ aldus Tristan Jambon (7). ‘Het is goed dat zieke kindjes ook dood kunnen gaan, want anders kosten die te duur voor de sociale zekerheid. Ik vind dat dan wel spijtig voor die kindjes. Maar als Waalse kindjes sterven, vind ik dat helemaal niet erg.’

Ook Open VLD stemde voor. Kinderparlementslid Jean-Jacques De Gucht (29) stak zijn teleurstelling dan ook niet onder stoelen of banken toen het voorstel bij stemming werd verworpen, en rende huilend de Kamer uit.  Parlementsvoorzitter Koenraad Peumans (8) schorste daarop de zitting en liet alle parlementsleden kiezen tussen een yoghurt-drankje met aardbei of een chocomelk.

Eén reactie op "Kinderparlement verwerpt nieuwe euthanasiewet"

  1. ik hem ons klijndochter marieloeken een klets op aar gezicht gegeeven want ze moest lachen as ze las da jaunjaakdegucht al bleitend buiten was geloopen en ze wilt nu ook eutanazie voor mij want mijn skoondochter eeft gezegt da kik ne smeerlap ben maar dat is ze zelf want onzen loewie ligt ferrem onder de slets

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter