Guantanamo krijgt grondige opknapbeurt

WASHINGTON – De Amerikaanse gevangenis in Guantanamo, Cuba, heeft niet meteen de beste reputatie. Vele organisaties en landen pleiten dan ook al jaren voor de sluiting ervan. President Obama wil dit euvel eindelijk uit de wereld helpen, door middel van een grootscheepse renovatie. Gisteren vroeg het Pentagon, dat de gevangenis op Guantanamo Bay beheert, het Amerikaanse Congres om 450 miljoen dollar om de renovatie te bekostigen. 

De infrastructuur in Guantanamo beantwoordt duidelijk niet meer aan de noden van een modern strafkamp. (Foto: McCoy CC BY-SA 3.0)
De infrastructuur in Guantanamo beantwoordt duidelijk niet meer aan de noden van een modern strafkamp. (Foto: McCoy CC BY-SA 3.0)

Vanaf vandaag kunnen politici en pers de plannen voor Guantanamo inkijken. Voor het ontwerp tekende het architectenbureau dat ook de nieuwe WTC-torens in New York ontwierp. Net als daar wordt gekozen voor minimalistisch, maar gedurfd en elegant design. “Één van de grootste problemen met Guantanamo is het licht,” stelt architect Dick Hedders. “De oppervlakte is opgedeeld in kleine eenheden, dat werkt ongelofelijk verstikkend. We wilden dan ook meteen alles opengooien, licht en lucht binnenlaten.” Zo willen de architecten een “gevoel van ruimte en vrijheid” bij de bewoners creëren. De muren worden wit, met enkele kleuraccenten in oranje. “Dat past goed bij de huisstijl, die ook in de kledij wordt weerspiegeld.”

Daarnaast zijn er plannen om de compound om te bouwen tot een passiefgevangenis. “Over het algemeen was het gebouw voldoende geïsoleerd, vooral bepaalde kamers, maar het ontbrak aan een duurzaam energiebeleid.” Zo krijgt het gebouw nu een zuinige warmtepomp en zonnepanelen. Ook het groendak, met uitzicht op de baai van Guantanamo, wordt een echte eyecatcher, aldus de architect. “In één trek door willen we overal vloerverwarming leggen. Dat moet ook het probleem van de baan helpen van sommige gevangenen die zich proberen te verhangen aan de radiatoren. Voor de vloeren opteren we voor kurk, dat buiten milieuvriendelijk ook erg makkelijk te onderhouden is, en bijzonder  aangenaam aanvoelt aan de blote voeten, en ook aan de knieën en de handen, bijvoorbeeld tijdens het bidden.”

Design-matrakken

Met het oog op een herintegratie in de maatschappij, wil Guantanamo de gedetineerden vertrouwd maken met de in Amerika overal opduikende gated communities. “Al is het bij ons uiteraard nog steeds de bedoeling om de boeven niet buiten maar binnen te houden”, grapt gevangenisdirecteur Seymour Bale. “Ik zou ook liever over cohousing dan over gevangenschap spreken in ons nieuw project. Door gevangenen vertrouwd te maken met moderne en hippe concepten bereiden we ze beter voor op een leven buiten onze ontzettend mooie muren. Echte hipsters zullen ze allicht nooit worden maar als ze in elkaar geklopt worden door retro design-matrakken of hun bajesbrij krijgen opgediend met strak Alessi bestek, maken onze jongens meer kans in de echte wereld.”

Als het Congres het bedrag goedkeurt, kan de renovatie volgende maand al achter de rug zijn gezien de grote hoeveelheid goedkope werkkrachten in de onmiddellijke omgeving.

3 reacties op "Guantanamo krijgt grondige opknapbeurt"

  1. de tiepaurtie zal dienen asjitek rap een peer op zen bakkes verkopen wa pijst diene wel da oranje krappuul verdiend gin iesteklas beandeling mor een mot of tien op un tronie en ne schup in un kond of beter nog in un kl*ten want die emmen ze toch nimeer vandoen den ammerikaan zou ze beter allemal op nen elentrieken stoel zetten ze zouden nogal licht geven dan moeten ze gin lampaderrekes nimmer zetten of zonnepanneelen gelek mijne gebuur hij pakt al men licht af

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter