Federale Begroting wint Emmy voor Beste Fictie

NEW YORK – De Belgische begroting heeft een Emmy gewonnen in de categorie ‘Beste Internationale Fictie’. De jury prees de manier waarop de makers de laatste paar jaar steeds weer wegkomen met steeds ongeloofwaardiger plotwendingen.

Hoofdrolspeler Van Overtveldt poseert met de Emmy.

De Emmy-awards zijn uitgedraaid op een totale triomf voor België. Na de winst voor Sorry Voor Alles was het de beurt aan Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), de hoofdrolspelers van de fictiereeks De Federale Begroting, om uit te barsten in blijdschap en ongeloof.

“Wij hadden dit niet verwacht”, geeft Wilmès ruiterlijk toe. “De concurrentie, met onder andere Call Boys van Jan Eelen, was ijzersterk. Al ons harde werk wordt eindelijk beloond.” Minister Van Overtveldt bedankte het Belgische publiek tijdens zijn acceptatiespeech. “Wij willen onze kijkers bedanken om te blijven geloven in de reeks, ondanks de steeds absurdere plotwendingen die de scenaristen op hen hebben afgevuurd de afgelopen jaren. Een grote dankjewel is op zijn plaats, want zonder hun goedgelovigheid was dit niet mogelijk geweest.”

De jury prees De Federale Begroting dan ook om de vele, surreële plotwendingen die de suspension of disbelief van de kijker tot het uiterste pushen. “Of het nu die keer was dat Europa België gelastte om honderden miljoenen euro’s extra belastingen op te halen bij enkele multinationals, wat Van Overtveldt ondanks het begrotingstekort weigerde, of die keer toen een van zijn kabinetsmedewerkers die meegeschreven had aan een belastingwet ging werken op een advocatenkantoor om bedrijven te helpen die wet te omzeilen, steeds kwamen de protagonisten er mee weg. Als René Magritte Twin Peaks zou maken, dan krijg je De Federale Begroting“, zo klonk het lovend.

Spoiler

De Federale Begroting is een van de langst lopende fictiereeksen in België. De serie begon in 1830 als een feuilleton in de krant, maar vond in de twintigste eeuw zijn weg naar nieuwe media. Vanaf de jaren dertig was de begroting te volgen als luisterspel op de radio, en sinds de jaren vijftig houdt de begroting de Belg massaal aan het kleine scherm gekluisterd. Elk jaar opnieuw bouwen de scenaristen de spanning op tot aan een bloedstollende seizoensfinale met als centrale baseline: ‘Zal de begroting kloppen of niet?’. Spoiler: het gebeurt nooit.

Waarom de lang lopende fictiereeks dan uitgerekend nu een Emmy wint? “De inzet is hoger”, analyseert tv-recensent Valerie Droeven (De Standaard). “De scenaristen hebben het publiek doen geloven dat de begroting tegen de seizoensfinale van 2019 eindelijk wél zou kloppen. Een mijlpaal in de geschiedenis van de reeks. Die sluwe vondst stuwt het verhaal op een ongelooflijk spannende manier voort. Elk jaar opnieuw lijken ze het niet te gaan halen, maar dan toveren ze een nieuwe deus ex machina uit hun hoed: de kaaimantaks, de karaattaks, de dividendbelasting, accijnsverhogingen die achteraf bekeken nauwelijks iets opbrengen… tegelijkertijd voeren ze de spanning op door regeringspartners vlaktaksen te laten voorstellen of de vennootschapsbelasting belachelijk laag te willen maken. Daarnaast zijn de besparingen bij overheidsdiensten een grote motor voor dramatisch conflict… de reeks zit gewoon ontzettend vernuftig in elkaar, en we kunnen er alleen maar trots op zijn dat België in staat is tot het produceren van zulke kwalitatieve fictie.”

 

2 reacties op "Federale Begroting wint Emmy voor Beste Fictie"

  1. Corrigendum:
    De serie is niet beginnen lopen in 1830, maar in 1993.
    De auteur dacht waarschijnlijk aan dat andere succesverhaal “De Staatsschuld” die wel al vanaf 1830 een schot in de roos bleek te zijn.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter