Horeca gaat kinderen van werklozen opvangen

ANTWERPEN – Horeca Vlaanderen heeft een voorstel klaar om kinderen uit arme gezinnen op te vangen. Zo kunnen cafébazen helpen om het plaatstekort in de reguliere kinderopvang aan te pakken terwijl ze tegelijkertijd het verlies door de invoering van de witte kassa compenseren en hun toekomstige klanten aan zich binden.

Zuigelingen voelen zich snel op hun gemak op café.
Zuigelingen voelen zich snel op hun gemak op café.

Het voorstel komt er na enkele uitspraken van Vlaams minister voor Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA), die stelt dat kinderen van tweeverdieners voorrang zouden moeten krijgen op het nageslacht van niet-werkende ouders.

“In dat interview vindt Homans het blijkbaar een probleem dat werklozen hun koters elke dag meeslepen van café naar café”, las Gerrit Budts, woordvoerder van Horeca Vlaanderen. “Bijzonder stigmatiserend. Zeker voor al die hardwerkende cafébazen die hun best doen om het kinderen naar hun zin te maken en wegwijs te maken in de geheimen van het werkmansbestaan terwijl hun vader zijn dopgeld aan het verbrassen is aan lauwe pils en slotmachines.”

Homans stelde ook dat de overheid nieuwe initiatieven zou moeten nemen om die kinderen weg te houden van hun marginale thuis of van de kroeg. Daar wil Horeca Vlaanderen gerust mee over nadenken. “Als we van alle cafés nu eens een gesubsidieerd kinderdagverblijf maken”, stelt Budts voor. “Met de extra inkomsten compenseren cafébazen het verlies dat ze zullen maken door de invoering van de witte kassa. Bovendien zijn cafébazen uitstekende kinderverzorgers: ze kunnen geduldig luisteren naar ongrammaticaal gewauwel, troostende woorden spreken als men huilt, en niet zelden hebben ze ook ervaring met het verschonen van hun klanten.”

Cafécultuur

Maar dankzij het voorstel zou een stukje echt Vlaams erfgoed ook beter bewaard kunnen blijven. “Door zuigelingen en peuters van kindsbeen af bloot te stellen aan een café-omgeving, kweken we vandaag de tooghangers van morgen. Zo bestendigen we de wegkwijnende cafécultuur”, argumenteert Budts.

Daar heeft Homans wel oren naar. “Als we daarnaast dan ook het minimumloon afschaffen en de minimumleeftijd voor studentenarbeid, dan hebben we een deal. Zo kunnen de kinderen helpen in de zaak en leren ze meteen een stiel waarmee ze later zelf arme klanten kunnen worden.”

8 reacties op "Horeca gaat kinderen van werklozen opvangen"

 1. Ondertussen werden de eerste fiscaalvriendelijke pamperrekeningen via witte kassa’s geregistreerd. Bovendien worden de sociale lasten verlaagd van de cafébazen die een goed alternatief aanbieden voor borstvoeding: bockworstvoeding!

  Beantwoorden.
  1. je kan de vloeibare voeding niet zomaar direct vervangen door vaste voeding maar gelukkig hebben ze ergens achter in Vlaanderen wel nog een oplossing.
   Bockorvoeding aka pils kan via de papfles ingegeven worden.

   Beantwoorden.
  1. Dat heb ik al gezien! Hele groepen met een patattenmeske die op de parking van de Carrefour hun eerste ervaringen opdoen in een lange carrière van carrosseriebewerking. En dan die frietkotbazen die de jong gasten tussen hun werk door een frietje aanbieden… daar word ik gewoon emotioneel van.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter