Mijlpaal: wetenschappers ontdekken planeet die even makkelijk te verkloten is als de aarde

LA SILLA – Een internationaal team van astronomen heeft zojuist bekend gemaakt dat ze op amper 11 lichtjaren afstand van de aarde een nieuwe planeet ontdekt hebben. De exoplaneet zou even makkelijk te verkloten zijn als onze aarde, vermoeden de wetenschappers. 

De voorlopig leefbare planeet cirkelt rond een rode dwerg.

De nieuwe wereld, die gevonden is met de krachtige HARPS-telescoop in Chili, bevindt zich in de zogenaamde ‘goudlokjeszone’ rond haar moederster. Dat is het gebied net ver genoeg maar niet té ver van de ster om vloeibaar water toe te laten, een noodzakelijke voorwaarde voor leven, wat op zijn beurt een noodzakelijke voorwaarde is om een planeet onleefbaar te maken. “Volgens onze berekeningen zou de oppervlaktetemperatuur zich tussen -60 graden Celcius en 15 graden bevinden, maar daar kunnen we in principe snel verandering in brengen”, denkt Jacob Rubinstein van de universiteit van Schlumpeldingen, de leider van het project.

De planeet cirkelt rond een rode dwerg, een ster met een bijzonder lange levensduur. Dat betekent in principe dat eventuele kolonisatoren hun tijd kunnen nemen om de planeet om zeep te helpen, maar volgens de wetenschappers hoeft dat helemaal zo lang niet te duren.

Broeikasgassen

Een spectrumanalyse van de planeetovergang bracht immers aan het licht dat de atmosfeer voornamelijk uit stoffen bestaat die erg makkelijk in broeikasgassen kunnen worden omgezet. “Koolstof en waterstof, een beetje chemicus heeft daar in een handomdraai methaan van gemaakt. Als er ooit een planeet is gevonden die we compleet om zeep kunnen helpen, dan is het deze wel”, stelt Rubinstein.

Volgens het team gaat het om een belangrijke vondst. “De ontdekking van zulke, aardeachtige planeten biedt de impliciete hoop dat er duizenden misschien wel tienduizenden plaatsen in het universum zijn die we naar de bliksem kunnen helpen”, hoopt Rubinstein. “Hoewel we allicht nog vele honderden jaren moeten wachten op de technologie om de planeet te bereiken, en we daarvoor alle beschikbare hulpbronnen in dit zonnestelsel moeten opgebruiken, toch is het een vage troost dat er ergens in dit onherbergzame universum nog een oase is die we compleet kunnen verkloten nadat we onze eigen thuis naar de verdommenis hebben geholpen.”

4 reacties op "Mijlpaal: wetenschappers ontdekken planeet die even makkelijk te verkloten is als de aarde"

  1. Haha die Rubinstein! De planeet ZOU rond een rode dwerg cirkelen. De Leugheneire pakt blijkbaar zomaar voor waar aan wat die ouwe Jacob vertelt!

    Raapkoolstoemp met pekelharing is anders ook makkelijk in broeikasgassen om te zetten. Daarvoor hoef je niet naar een exoplaneet te gaan. Kost maar 50 cent.

    De wereld wordt verkloot door mensen die geen foto van De Wever op hun nachtkastje hebben staan. Zelf sta ik met De Wever op en ik ga er mee slapen. Ik vertel hem al mijn geheimen en die blijft gewoon mysterieus lachen. Een mens moet een houvast hebben.

    Beantwoorden.
  2. Oei, dit nieuws wat laat gezien. Maar ik ben in goed gezelschap, want ook onze redactie leeft blijkbaar nog in vergane tijden, wanneer ze spreken over een ‘mijlpaal’. Mijlen komen alleen nog voor in achtergebleven gebieden, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Hoe Trump, vooruitstrevend als hij is, daarmee nog kan leven, blijft mij een raadsel. De meeste landen zijn overgeschakeld naar het tiendelig stelsel met meters, kilometers, en noem maar op. Bovendien, wanneer het de ruimte betreft, zoals in dit artikel, dan spreekt men niet meer van mijlen, noch van kilometers, maar van lichtjaren. Een betere titel voor dit artikel zou dan ook geweest zijn: ‘Lichtjaarpaal: Wetenschappers ontdekken een planeet ……’

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter