Onderzoek: “Zwaard toch machtiger dan pen”

LEUVEN – Een team wetenschappers van de KU Leuven heeft de stelling ‘De pen is machtiger dan het zwaard’ onderworpen aan een onderzoek. Daarbij kwam een groep proefpersonen, elk met een blauwe pen in de hand, één voor één tegenover Oerm de Barbaar te staan. Alle deelnemers kwamen bij het experiment om het leven, of werden zwaar verminkt.

Het zwaard van Oerm de Barbaar (Foto: Roland Tanglao)
Het zwaard van Oerm de Barbaar
(Foto: Roland Tanglao)

“Je zou denken, het spreekwoord heeft altijd gelijk, zoals de volksmond beweert, maar het lijkt nu toch bewezen dat dat niet het geval is”, stelt een wetenschapper. “We hebben tientallen verschillende types bal- en vulpennen getest op resistentie tegen het zwaard, en telkens opnieuw bleek het zwaard significant sterker dan de voorheen machtig gewaande pen. Mijn grote dank gaat uit naar de vrijwilligers die hun leven hebben opgeofferd om deze hardnekkige mythe te kunnen ontkrachten.”

Gegokt en verloren

Proefpersoon Gunnar Hoffelinck (31) overleefde de proef, maar verloor beide armen. Vanuit het UZ Gasthuisberg doet hij verhaal. “Tja, ze zeggen altijd, ‘de pen is machtiger dan het zwaard’, dus ik dacht, hier kan niet veel verkeerd lopen. Helaas heb ik één en ander foutief ingeschat: met een blauwe Bic in de hand is het blijkbaar niet evident om verhaal te halen tegen een metalen slagzwaard van twintig kilo. Nou ja kijk; gegokt en verloren he… (lacht, nvdr.)

“Oerm sterk”

Oerm de Barbaar (42) bediende tijdens het experiment het zwaard, maar werd schijnbaar op geen enkel ogenblik gehinderd of in gevaar gebracht door een proefpersoon met een pen. “HUUAAAA, OERM INTELLECTUELEN DE KOP AFGEKAPT”, reageerde Oerm tijdens een nabespreking.

7 reacties op "Onderzoek: “Zwaard toch machtiger dan pen”"

 1. We from New Scientist would like to congratulate the executors of this scientific experiment on the inspirational and by no means sloppy way in which this experiment was carried out. The price of progress sometimes does come high and we would like to pay our respects to those brave scientists who sacrificed their lives in the interest of science and evolution.

  As the expression “the pen is mightier than the sword” is used in a great many languages all over the globe this experiment has serious international implications. We would like to urge the executors of this experiment to present their results at the next meeting of the UN general assembly as it would offer an explanation to the succes of certain United States in certain conflicts. Meanwhile we are looking forward to publishing the results of this important and thorough investigation. All in the name of science! The board of editors unanimously says: Petje af!

  Beantwoorden.
 2. In sommige gevallen, bv waarbij het zwaard zo een grappig cocktailprikkertje blijkt te zijn en de pen een roestvrijstalen vlijmscherpe twee meter lange tweehandspen door Conan de Barbaar gehanteerd, klopt de stelling wél. Conan kan dan misschien niet vlot schrijven, maar zijn initialen in uw ribbekast kerven gaat nog nét. QED.

  Beantwoorden.
  1. Zelfs met de standaardmaten van pen en zwaard is het tóch mogelijk om de pen te laten zegevieren. Gewoon door de sluitspier van de tegenstander rammen en je scoort gegarandeerd met ippon.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter