Somalië woedend op Gène Bervoets

MOGADISHU – In de Somalische hoofdstad kwam het gisteren tot ongemeen heftige rellen, waarbij de Belgische acteur Gene Bervoets (55) ei zo na werd gelyncht door een dolle volksmenigte. Oorzaak van de volkswoede waren de opnames voor een nieuw seizoen van Bervoets’ kookprogramma Gentse Waterzooi.

Dit kindje wacht op een traditionele Somalische Waterzooi
Dit kindje wacht op een traditionele Somalische Waterzooi

Bervoets haalde zich de woede op de hals van duizenden Somali’s, door ter plaatse te willen koken voor honderden Somaliërs “met lokale producten”. Daarbij vond hij in het fel door hongersnood geteisterde Somalië enkel zand, en deelde bijgevolg kommetjes zand uit aan de toegestroomde menigte. De Somaliërs, die al maanden honger lijden, reageerden bijzonder boos en teleurgesteld. “Honger is de beste saus”, reageerde de rasacteur met een kwinkslag, en deed het voorkomen alsof zand een enorme delicatesse is. Toen hij daarenboven ook nog begon te zingen, stortte de woedende menigte zich op hem met ongeziene razernij. De acteur kon zich ternauwernood in veiligheid brengen en raakte als bij wonder slechts lichtgewond. De Belgische regering heeft al formeel haar excuses aangeboden aan de Somalische bevolking. (EM)

De VRT heeft Gene Bervoets ondertussen om veiligheidsredenen teruggeroepen, en gekneveld opgesloten in haar geluidsdichte atoombunker aan de Reyerslaan. De opnames van Gentse Waterzooi zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. (EM)

Laat een reactie achter