Frank Vandenbroucke: ‘Rijk der Vrijheid enkel mogelijk als iedereen doet wat ik zeg’

BRUSSEL – Met een verregaande noodwet wil de regering-De Croo verregaande macht verwerven om in de toekomst nieuwe crises te bestrijden. Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (sp.a) verdedigt het voorstel: ‘Het Rijk der Vrijheid is enkel mogelijk als iedereen doet wat ik zeg.’

Binnenkort mag u niet meer buiten de lijntjes kleuren van Frank Vandenbroucke. Maar u mag wel nog zelf de kleur van uw potlood kiezen: rood. (foto: Michiel Hendryckx via CC)

Met de nieuwe noodwet wil de regering meer armslag om crises zoals de coronapandemie aan te pakken. Ten eerste kan de regering zelf bepalen wat een crisis is, waarna de noodwet van kracht zou zijn. Vanaf dan kan de regering naar eigen goeddunken in- en uitvoer beperken, mensen opvorderen om te werken, bedrijven met ‘dwanglicenties’ dwingen tot productie en bedrijven sluiten ‘waarvan de activiteit overbodig of schadelijk lijkt’.

De definitie van wat schadelijk of overbodig is, is ook de exclusieve bevoegdheid van de regering. De kans dat de regering zichzelf opschort wegens schadelijkheid of overbodigheid, lijkt dus eerder klein.

Het voorstel geeft de regering kortom verregaande bevoegdheden om in te grijpen in de levens van haar burgers, maar volgens Vandenbroucke (sp.a) zal het allemaal zo’n vaart niet lopen. “Iedereen zal nog altijd vrij zijn om te bewegen binnen de contouren die de regering vooropstelt. Buiten de lijntjes kleuren kan niet meer, maar je mag wel nog steeds de kleur van je potloden kiezen”, monkelt de minister. “’t Is te zeggen, elke schakering van rood die wij niet schadelijk of overbodig achten.”

De oppositie waarschuwt intussen dat de noodwet haast dictatoriale bevoegdheden verleent en het parlement buitenspel zet. Maar ook daar wil Vandenbroucke geruststellen. “Het parlement zal nog altijd de vrijheid hebben om onze dictaten te goed te keuren. Daarvoor brengt ze elke drie maand verslag uit van wat ze heeft gedaan, en het halfrond heeft dan nog steeds de vrijheid om instemmend te knikken”, sust Vandenbroucke met een brede glimlach. “Wat dat betreft verandert er dus niks.”

3 reacties op "Frank Vandenbroucke: ‘Rijk der Vrijheid enkel mogelijk als iedereen doet wat ik zeg’"

Laat een reactie achter