Kortjakje krijgt controlearts over de vloer

Kortjakje, ongetwijfeld de bekendste langdurig zieke in Vlaanderen, heeft een bezoekje gekregen van een controlearts. Dat meldt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.

Kortjakje lijdt volgens haar huisarts aan een zeldzaam syndroom dat haar enkel arbeidsongeschikt maakt tijdens de werkweek.

Het Riziv zou een anoniem telefoontje gekregen hebben van een HR-medewerker uit het bedrijf waar Kortjakje tot voor kort was tewerkgesteld. “De tipgever had haar tijdens het weekend buiten de woning betrapt”, verklaart Riziv-woordvoerder Ludwig Moens. “Nochtans herinnerde hij zich haar attest van arbeidsongeschiktheid nog: daarop stond uitdrukkelijk vermeld dat ze de woning niet mocht verlaten. Groot was dan ook zijn verbazing toen hij zijn ex-collega opmerkte in de kerk, en om een of andere reden met haar broek vol zilverwerk.”

“Het kan ook een boek vol zilverwerk geweest zijn”, aldus nog Moens. “De lijn was nogal slecht.”

Voor Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is het anonieme telefoontje het bewijs dat het Meldpunt voor Sociale Fraude een succes is. Het Meldpunt werd onder zijn staatssecretariaat opgericht. “Profiteurs zoals Kortjakje hollen de hele sociale zekerheid uit. Wie zich een broek vol zilverwerk kan veroorloven, heeft de hulp van de belastingbetaler niet nodig”, foetert de liberaal.

Syndroom van De Wael

Kortjakjes huisdokter is niet opgezet met de heksenjacht tegen zijn patiënte. “Het is moeilijk te geloven, maar altijd is Kortjakje ziek. Midden in de week, maar ’s zondags niet. Kortjakje lijdt aan een vage en zeldzame, onbehandelbare ziekte die haar arbeidsonbekwaam maakt tijdens de werkweek (Intermitterende Chronische Vermoeidheid, of het syndroom van De Wael, nvdr.) maar haar spaart tijdens de weekends.”

De huisarts roept dan ook op om de hetze te stoppen. “Kortjakje is geen klaploper. Ze is ernstig ziek, en van haar invaliditeitsuitkering houdt ze amper genoeg over om haar wekelijkse dosis Profitorol te betalen… Daar komt nog bij dat ze door haar vage klachten zelden au serieux genomen wordt. Er worden zelfs al liedjes over haar gezongen.”

4 reacties op "Kortjakje krijgt controlearts over de vloer"

 1. Katrineke,de dochter van Kortjakje, lijdt enorm onder de hetze tegen haar mama. De stress die dit veroorzaakt, steekt vooral in de morgenuren de kop op. Géén begrip echter vanwege haar klasgenootjes!
  .
  M’n wekker was stuk en de brug stond open
  M’n band was lek dus ik moest gaan lopen
  Katrineke, kom, kom
  Verzin wat anders, verzin wat anders
  Katrineke, kom, kom
  Je bent te laat, maar waarom

  Beantwoorden.
 2. DE GEBELGDE BELG · Bewerken

  Misschien dacht Kortjakje bij haar eigen : wat deze pastoor doet is op z’n minst ongepast?! Doch in plaats van te gaan zeuren, ratte ze gewoon z’n zilverwerk, stopte het in haar broek en verkocht het op de zwarte markt. “Laat die zwartrok nou maar eens zijn servies gaan terugvinden”.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter