Komkommeroogst vernield door brandende actualiteit

SINT-KATELIJNE-WAVER – Komkommertelers in heel het land trekken aan de alarmbel. Door de aanhoudende onrust in Syrië, de constante stroom van sportnieuws en enkele nieuwe pedofiliezaken, was er deze zomer onvoldoende komkommertijd. Die rekening wordt nu cash betaald. Door de consument weliswaar.

Claude Beerens waarschuwt: "Komkommers kweken in een bananenrepubliek is sowieso risicovol."
Claude Beerens waarschuwt: “Komkommers kweken in een bananenrepubliek is sowieso risicovol.”

Komkommerteler Matthias Gurkens uit Sint-Katelijne-Waver had zich de zomer wel anders voorgesteld. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, lacht Gurkens erg groen. “Het was met de Spelen, het EK voetbal en de Tour de France sowieso wat lastiger tijdens deze sportzomer. Dat wisten we op voorhand. Maar alsof dat nog niet genoeg was, blijven ze daar in Syrië aan de lopende band nieuws produceren en dan zetten die pipo’s van de NASA ook nog eens een auto op Mars. En hier in België is het al helemaal erg met de uitwijzing van Parweiz Sangari, de vrijlating van Martin en binnenkort de stormloop naar de verkiezingen. Jamaar ja, zo is het hier verdorie elke dag iets. Zelfs het weer in ons land blijkt deze zomer niet uit de actualiteit weg te slaan. Iedereen weet toch dat komkommers enkel in nieuwsarme periodes groeien, dus dit seizoen hebben we in België onze concurrentiepositie helemaal verloren.”

Ook in de ons omringende landen slaat de komkommermalaise genadeloos toe. “Enkel Luxemburg, Finland en Malta kunnen dankzij een nieuwsluwe zomer van een normale komkommeroogst genieten”, vertelt de voorzitter van de ECU (European Cucumber Unit). Zolang de prangende nieuwsfeiten zich blijven aandienen, ziet de ECU zich verplicht een minimumprijs voor komkommers in te stellen. Vanaf 1 september betaalt u daarom minstens zes euro per komkommer.

Bananenrepubliek

Claude Beerens van de Boerenbond wil de komkommertelers stimuleren om het risico te spreiden en ook te investeren in andere gewassen. “De afgelopen jaren hebben getoond dat ons land stilaan aan het evolueren is tot een bananenrepubliek,” verduidelijkt een opmerkzame Beerens, “ik geef toe dat het niet eenvoudig zal zijn maar misschien ligt hier voor de Belgische komkommerindustrie toch een mogelijkheid om te diversifiëren en niet alles op één gewas in te zetten.”

2 reacties op "Komkommeroogst vernield door brandende actualiteit"

  1. Een schande! Als die Pipo van de ECU denkt dat ik 6€ voor een komkommer ga betalen, zit hij er ver naast!
    Ik zal overschakelen op courgettes, mijn huisgenoten kunnen ze toch al niet uit elkaar houden.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter