AXA gaat werknemers uitkeren als dividend

BRUSSEL – AXA wil de komende jaren 650 banen schrappen in België. Daarvoor rekent de verzekeraar onder andere op het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (het voormalige brugpensioen, nvdr.) – belastinggeld, dus. Het bedrijf beseft dan ook dat een dividend van 2,1 miljard aan Franse aandeelhouders niet langer te verdedigen valt.

Oudere werknemers kunnen zeker nog een rol van betekenis spelen, bijvoorbeeld in de keuken van de AXA-aandeelhouder.
Oudere werknemers kunnen zeker nog een rol van betekenis spelen, bijvoorbeeld in de keuken van de AXA-aandeelhouder.

Om een PR-debacle te vermijden, komt de raad van bestuur nu met een opmerkelijk voorstel. AXA zal 650 oudere werknemers, die niet meer over de noodzakelijke ICT-competenties beschikken voor een modern verzekeringsbedrijf, ter beschikking stellen aan haar aandeelhouders. “De werknemers blijven gewoon in dienst tot aan hun pensioen, maar in ruil moeten ze fulltime beschikbaar zijn voor onze aandeelhouders”, aldus Jef Van In, ceo van Axa Belgium. “Werk zat, daar. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die geen gazon kan maaien. Iedereen kan Bentleys wassen.”

Van In is er rotsvast van overtuigd dat de aandeelhouders de beslissing naar waarde zullen schatten. “Menselijk kapitaal is ook kapitaal, he. Iemand met die anciënniteit een jaar in dienst houden kost al snel 80 000 euro. Ik vind dat een mooi dividend. Daarvoor krijgen onze investeerders een jaar lang, 24/7 een poetsvrouw, een tuinman, een chauffeur, een babysit, een kelner, een kok, een klusjesman, een pool guy, een stalmeester, enfin, noem maar op.”

“Dat zijn veel dienstencheques, hoor”, besluit Van In.

 

Laat een reactie achter