Vaticaan bewijst per ongeluk evolutietheorie

ROME – Paus Franciscus heeft afgelopen weekend per ongeluk Darwins evolutietheorie bevestigd door twee vredesduiven los te laten vanop het pauselijk balkon. Een internationaal team van topornitheologen buigt zich over de zaak.

In de Darwiniaanse testcase werd bewezen dat het genetisch minder fitte exemplaar sneller ten prooi valt aan predatoren. (Foto: AP)
In de Darwiniaanse testcase werd bewezen dat het genetisch minder fitte exemplaar sneller ten prooi valt aan predatoren. (Foto: AP)

De evolutietheorie van Charles Darwin stelt dat organismen die beter aan hun omgeving zijn aangepast een grotere kans hebben om hun genetisch materiaal aan volgende generaties door te geven. Omdat die minuscule verschillen in de loop van vele duizenden jaren cumuleren, evolueren soorten. Dat staat haaks op de orthodoxe christelijke visie dat God het universum 5000 jaar geleden geschapen heeft als een onveranderlijke, perfecte harmonie.

Om zich te verdedigen tegen de groeiende wetenschappelijke kritiek op dat religieuze dogma, organiseerde het Vaticaan afgelopen weekend een experiment dat voor het eerst volgens de wetenschappelijke methode, dus niet op basis van het geloof, moest bepalen wie het al dan niet bij het rechte eind had: Darwin of de Bijbel.

Darwiniaanse testcase

“Moderne wetenschappers accepteren het geloofsargument nu eenmaal niet meer. Daarom hebben we een proefopstelling gemaakt waarin we de wet van Darwin empirisch proberen te bewijzen. Een Darwiniaanse testcase, zeg maar”, legt hoofdornitheoloog Bartholomeo di Volo van het Vatican Institute for Advanced Ornitheology (VIAO) uit.

Die opstelling bleek verrassend eenvoudig: “De paus moest tegelijkertijd twee vredesduiven loslaten. Een van de duiven had een stamboom met diverse winnaars in de duivensport. De controleduif was niet geselecteerd op noemenswaardige positieve genetische eigenschappen. Op hetzelfde moment werd een predator (een roofmeeuw, nvdr.) gelost vanop een belendend balkon. Ondertussen zouden 200 monniken in het klooster van Montserrat, een kleine 1000 kilometer van Rome, bidden voor goddelijke interventie ten behoeve van de controleduif. Als de controleduif het zou halen van de stamboomduif, dan hadden wij Darwins theorie overtuigend gefalsificeerd. En volgens de wetenschappelijke methode zou dat betekenen dat die hele nonsenstheorie dan herbekeken worden”, stelt di Volo.

Het draaide echter anders uit. Niet lang nadat paus Franciscus de duiven loste, stortte de roofmeeuw zich op het genetische kneusje. De ornitheologen zitten met de handen in het haar. “Ons team bekijkt op dit moment hoe het experiment is kunnen mislopen”, aldus een zwaar teleurgestelde di Volo. “Mogelijk wilde God ons geloof op de proef stellen. Daarom zullen we het experiment in de nabije toekomst nog eens herhalen, maar ditmaal met een panel van 400 biddende monniken, op diverse plaatsen in de wereld, opdat Hij onze gebeden zeker verhoort.”

Meedogenloos en onverschillig

Zover hoeft het volgens diverse dierenrechtenorganisaties echter niet te komen. “Wij eisen dat de Kerk de wrede en onnodige dierproeven onmiddellijk stopzet”, vraagt Michel Vandenbosch (Gaia). “Een paus die de naam Franciscus kiest, zou beter moeten weten.” Di Volo: “Meneer Vandenbosch weet niet waarover hij praat. De mens is de rentmeester aan wie God Zijn Schepping toevertrouwd heeft. Met andere woorden: wij doen met die duiven wat wij willen. Het is niet onze fout dat de natuur meedogenloos en onverschillig is. Dat is de schuld van God, die het zo gewild heeft.”

Eén reactie op "Vaticaan bewijst per ongeluk evolutietheorie"

Laat een reactie achter