800 stamcellen gevonden in put seculiere onderzoeksinstelling

GENT – In een put in de tuin van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen van de UGent zijn ten minste 800 en mogelijk nog meer stamcellen gevonden. De katholieke kerk roept op de zaak tot op het bot uit te spitten.

In een put in de tuin van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen werden honderden stamcellen gedumpt. (foto: Ugent)
In een put in de tuin van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen werden honderden stamcellen gedumpt. (foto: Ugent)

De stamcellen zouden gebruikt zijn in fundamenteel onderzoek naar therapieën voor ongeneeslijke ziektes. Tot op heden werd de seculiere onderzoeksinstelling geleid door een raad van bestuur waarin geen enkele geestelijke zetelde, wat mogelijk verklaart waarom de wanpraktijken zo lang ongestoord konden plaatsvinden.

De herkomst van de stamcellen maakt de hele zaak nog meer luguber. Sommige van de cellen zouden afkomstig zijn van donoren die onder valse voorwendselen hun lichaam nog tijdens hun leven hebben afgestaan aan de wetenschap. Maar het valt niet uit te sluiten dat een deel van de 800 stamcellen ook afkomstig is van speciaal daartoe gekweekte, levende menselijke embryo’s.

Volgens anonieme getuigen zagen de donoren hun stamcellen na het verlaten van de seculiere onderzoeksinstelling nooit meer terug. De stamcellen werden op regelmatige basis gepuncteerd, bestraald, beschimpt en geslagen door de onderzoekers. “Elke week stierven gemiddeld twee stamcellen”,  vertelt een aspirant-laborante die tussen 2005 en 2007 getuige was van de wanpraktijken. “Ze werden gewoon in een put in de tuin achter de onderzoeksinstelling gegooid. Ze kregen nooit een kist of een grafsteen, en werden gewoon vergeten.”

Er duiken de laatste tijd steeds meer geruchten op van experimenten op stamcellen. De praktijk zou eerder regel dan uitzondering zijn in seculiere labo’s, en hoewel stamcellen en embryo’s, anders dan bijvoorbeeld Ierse kinderen, geen pijn kunnen voelen of een bewustzijn hebben, heeft aartsbisschop Léonard de overheid gevraagd om seculiere onderzoeksinstellingen waarvan het vermoeden bestaat dat ze zich met stamcellen bezighouden op zwart zaad te zetten.

Leerling-tovenaars

“Weerloze stamcellen werden gewoon, als afval, in een put gedumpt door seculiere leerling-tovenaars met blinde vooruitgangsdrift”, huivert Léonard. “Het is beter om dergelijk onderzoek onder het waakzame oog van de katholieke kerk te verrichten. Bijvoorbeeld aan de KULeuven, waar we tenminste zeker weten dat het onderzoeksbeleid mede bepaald wordt door de christelijke ethiek, die, zoals we allen weten, het grootste respect heeft voor de heiligheid van alle leven, geboren of ongeboren.”

Eén reactie op "800 stamcellen gevonden in put seculiere onderzoeksinstelling"

  1. Kwatongen beweren dat rector Derucker regelmatig in de tuin gespot werd terwijl hij overduidelijk zijn eigen cellen aan het dumpen was. De kans dat deze reeds tot volwaardige embryo’s ontwikkeld waren mag men als bijna onbestaande inschatten.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter